WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Najlepsze pomysły na szpinak. Wypróbuj w swojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Będzie smacznie!

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak - dla wielu koszmar dzieciństwa, uważany jest za niezastąpiony składnik wielu dań. Przyrządzony w odpowiedni sposób posmakuje każdemu. Rolada szpinakowa i ciasto leśny mech to prawdziwe kulinarne przeboje. Można go wykorzystać również do przygotowania naleśników, zupy, sałatki z truskawkami. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Najmodniejsze ciasto

Obraz
© Fotolia

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem już od jakiegoś czasu podbija internet. Nic dziwnego, jest bardzo proste w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole i budzi ogromne zainteresowanie. A wszystko dlatego, że jest... zielone. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Znajdziemy wiele wariantów przepisu. W klasycznej wersji ciasto jest przełożone kremem, przygotowanym na bazie serka mascarpone. W innej mamy bitą śmietanę i galaretki. Górę należy obficie posypać pokruszonym ciastem i udekorować ziarnami granatu.

/ 6Rolada szpinakowa

Obraz
© Fotolia

Jeśli zastanawiacie się już, co podać na świąteczny stół, mamy dla was smakowitą propozycję. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to elegancka i pyszna przystawka. Wygląda jak danie z najlepszej restauracji, jednak jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Możemy użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego szpinaku. Podsmażamy go z przyprawami (czosnek, sól, pieprz), a potem mieszamy delikatnie z pianą z białek i mąką. Tak przygotowane ciasto należy upiec. Gotowy placek smarujemy serkiem kremowym z dodatkiem chrzanu, na to plastry wędzonego łososia. Zwijamy w rulon i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

/ 6Szpinak i truskawki – zgrany duet

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak lubi towarzystwo słodkich truskawek. Jeśli do tego dodacie słoną fetę, gęsty sos balsamiczny i pokruszone włoskie orzechy, otrzymacie pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich. Prosto, wykwintnie i bardzo smacznie. Aby zaostrzyć nieco smak, warto sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Nawet największy przeciwnicy szpinaku będą zachwyceni tą propozycją.

/ 6Zielona zupa krem

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości! Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach obiadowych. Co powiecie na pyszną, kremową zupę z zielonymi listkami w roli głównej? Wiele osób twierdzi, że szpinak jest mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Do zielonej zupy proponujemy ricottę, czosnek, świeżo mielony pieprz, płatki chili oraz gałkę muszkatołową.

/ 6Wyjątkowe naleśniki – posmakują każdemu

Obraz
© Shutterstock.com

Naleśniki z farszem szpinakowym, zapieczone pod beszamelem to pyszny pomysł na obiad. Jednak zielone liście można wykorzystać również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. Otrzymamy wówczas placki w intensywnie zielonym kolorze. Będą świetnie smakować zarówno ze słodkim serkiem i owocami, jak i z pikantnym farszem np. pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości