Najlepsze pomysły na szpinak. Wypróbuj w swojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Będzie smacznie!

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak - dla wielu koszmar dzieciństwa, uważany jest za niezastąpiony składnik wielu dań. Przyrządzony w odpowiedni sposób posmakuje każdemu. Rolada szpinakowa i ciasto leśny mech to prawdziwe kulinarne przeboje. Można go wykorzystać również do przygotowania naleśników, zupy, sałatki z truskawkami. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Najmodniejsze ciasto

Obraz
© Fotolia

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem już od jakiegoś czasu podbija internet. Nic dziwnego, jest bardzo proste w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole i budzi ogromne zainteresowanie. A wszystko dlatego, że jest... zielone. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Znajdziemy wiele wariantów przepisu. W klasycznej wersji ciasto jest przełożone kremem, przygotowanym na bazie serka mascarpone. W innej mamy bitą śmietanę i galaretki. Górę należy obficie posypać pokruszonym ciastem i udekorować ziarnami granatu.

/ 6Rolada szpinakowa

Obraz
© Fotolia

Jeśli zastanawiacie się już, co podać na świąteczny stół, mamy dla was smakowitą propozycję. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to elegancka i pyszna przystawka. Wygląda jak danie z najlepszej restauracji, jednak jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Możemy użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego szpinaku. Podsmażamy go z przyprawami (czosnek, sól, pieprz), a potem mieszamy delikatnie z pianą z białek i mąką. Tak przygotowane ciasto należy upiec. Gotowy placek smarujemy serkiem kremowym z dodatkiem chrzanu, na to plastry wędzonego łososia. Zwijamy w rulon i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

/ 6Szpinak i truskawki – zgrany duet

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak lubi towarzystwo słodkich truskawek. Jeśli do tego dodacie słoną fetę, gęsty sos balsamiczny i pokruszone włoskie orzechy, otrzymacie pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich. Prosto, wykwintnie i bardzo smacznie. Aby zaostrzyć nieco smak, warto sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Nawet największy przeciwnicy szpinaku będą zachwyceni tą propozycją.

/ 6Zielona zupa krem

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości! Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach obiadowych. Co powiecie na pyszną, kremową zupę z zielonymi listkami w roli głównej? Wiele osób twierdzi, że szpinak jest mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Do zielonej zupy proponujemy ricottę, czosnek, świeżo mielony pieprz, płatki chili oraz gałkę muszkatołową.

/ 6Wyjątkowe naleśniki – posmakują każdemu

Obraz
© Shutterstock.com

Naleśniki z farszem szpinakowym, zapieczone pod beszamelem to pyszny pomysł na obiad. Jednak zielone liście można wykorzystać również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. Otrzymamy wówczas placki w intensywnie zielonym kolorze. Będą świetnie smakować zarówno ze słodkim serkiem i owocami, jak i z pikantnym farszem np. pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru