Jajka po szkocku. Zrób i zaskocz rodzinę

Ugotowane na twardo jajko owinięte w mięso mielone, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu to tradycyjna szkocka potrawa. Szkoci jedzą tak przygotowane jajka na śniadanie. My proponujemy wam to danie na obiad lub jako przekąskę. Przepis z bloga "Daylicooking

Jajka po szkocku. Zrób i zaskocz rodzinęJajka po szkocku. Zrób i zaskocz rodzinę
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • 5 jajek
  • 1 mała sucha bułka pszenna
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

  • 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości