Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to doskonały dodatek do każdego posiłku– jesienią i nie tylko. Jego największą zaletą jest to, że bardzo łatwo dostosować je do swojego podniebienia: pomiń suszone owoce, dodaj orzechy włoskie, użyj więcej polewy... Możesz śmiało puścić wodze fantazji! Ciasto będzie prezentowało się jeszcze bardziej magicznie dzięki urokliwemu marchewkowemu przybraniu.

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkoweWilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ szklanki oliwy
  • 1½ szklanki startej marchwi
  • 340 g przecieru marchewkowego dla niemowląt
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki orzechów pekan
  • cukier puder do posypania

Polewa z serka śmietankowego:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • 220 g serka śmietankowego
  • typu Philadelphia
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Natłuść formę do babki z kominem cienką warstwą oleju kokosowego.
  • W średniej misce połącz wszystkie składniki z wyjątkiem jajek, orzechów, cukru pudru i składników polewy.
  • Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  • Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
  • Studź na kratce przez 2 godziny, zanim wyjmiesz ciasto z formy.
  • Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. W średniej misce połącz wszystkie składniki i ubijaj aż do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj przygotowaną polewą.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki