Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"

Bułki z tego przepisu, zainspirowane tradycyjnymi rosyjskimi watruszkami, są nieco bardziej sycące niż zwykłe słodkie bułeczki dzięki serowemu nadzieniu. Zapas takich smakołyków przyda się każdemu, kto zechce uciec przed magicznym wymiarem sprawiedliwości.

Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"Tuzin słodkich bułek. Przepis z "Kuchni Hogwartu"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4½ szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 12 łyżeczek miękkiego twarożku
  • 12 łyżeczek dżemu lub konfitury

Przepis

  • W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
  • Utocz z ciasta 12 równych kulek.
  • Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm. Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
  • Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
  • Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
  • Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
  • Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy