Five o’clock – jak przygotować podwieczorek w angielskim stylu

Od ponad 200 lat, o godzinie 17 mieszkańcy Wysp Brytyjskich zwalniają tempo życia, by usiąść przy filiżance herbaty i talerzyku ze słodkościami. Five o’clock to pora relaksu i kontemplacji, które przydadzą się też zabieganym Polakom. Zapraszamy zatem na angielski podwieczorek.

Five o’clock – jak przygotować podwieczorek w angielskim stylu
Źródło zdjęć: © 123RF

Jedna z najsłynniejszych angielskich tradycji narodziła się na początku XIX wieku w Woburn Abbey, rezydencji księżnej Anny Marii Russell, szwagierki premiera Wielkiej Brytanii i damy dworu królowej Wiktorii. Arystokratka miała problem z panującym ówcześnie zwyczajem, zgodnie z którym około południa jadano lunch, a następnie trzeba było czekać, aż do kolacji, rozpoczynającej się zazwyczaj dopiero około 19.

Russell często chodziła głodna, dlatego postanowiła wprowadzić w swoim domu nową tradycję – popołudniowego picia herbaty połączonego z przegryzaniem drobnych przekąsek, księżna ponoć najbardziej lubiła małe kanapeczki z szynką i ogórkiem oraz wytrawne ciasteczka wywodzące się ze Szkocji, zwane scones.

Podwieczorki organizowano w pokoju zwanym Blue Drawing Room, zwykle około godz. 17. Z czasem zaczęło pojawiać się na nich coraz więcej znajomych Russell, przede wszystkim kobiet. Moda na popołudniowe herbatki, będące świetnym pretekstem do miłych spotkań towarzyskich, szybko przekroczyła mury Woburn Abbey i zaczęła upowszechniać się wśród brytyjskiej arystokracji. Polubiła je nawet królowa Wiktoria, wielka miłośniczka herbaty, której nie pozwalano jej pić w dzieciństwie (ponoć jedną z pierwszych rzeczy, jakie zrobiła po objęciu władzy była prośba o filiżankę tego napoju).

Popularność five o’clock jeszcze bardziej wzrosła w okresie rewolucji przemysłowej, gdy po herbatę sięgnęły również niższe warstwy społeczne. Do dziś około godz. 17 wielu Brytyjczyków robi sobie przerwę na lekki podwieczorek. Jak przygotować go w polskich realiach?

Herbata, ale jaka?

Najważniejsza jest oczywiście herbata. Statystyki wskazują, że jesteśmy jednymi z największych na świecie fanów tego napoju. Przeciętny Polak zużywa rocznie blisko kilogram suszonych liści roślin należących do rodzaju kamelia. To niemal dwa razy więcej niż… Chińczyk – mieszkaniec kraju, w którym tradycja picia napoju sięga pięciu tysięcy lat.

Problem w tym, że często ograniczamy się do zalania gorącą wodą "ekspresówki", czyli torebki wypełnionej przemielonymi listkami kiepskiej jakości herbaty czarnej. Jeśli chcemy przygotować podwieczorek w angielskim stylu, należy postarać się o lepszy produkt, najlepiej w postaci liściastej, który samodzielnie zaparzymy.

Brytyjczycy szczególnie cenią Earl Grey, czyli czarną herbatę z dodatkiem olejku z bergamotki, który dodatkowo poprawia nastrój i stymuluje pracę mózgu. Możemy też poeksperymentować z innymi gatunkami. Ciekawą propozycją jest herbata biała, nieprzypadkowo nazywana "eliksirem młodości". Napar zawiera bowiem bardzo duże ilości przeciwutleniaczy powstrzymujących procesy starzenia. Specyficzny smak ma czerwona herbata (pu-erh), skutecznie spalająca tłuszcz i obniżająca poziom "złego" cholesterolu. W Chinach bardzo ceni się herbatę oolong (zwaną też turkusową), która skutecznie reguluje metabolizm.

Jeśli chcemy urządzić tradycyjny brytyjski five o’clock, powinniśmy raczyć się herbatą z mlekiem. Należy pamiętać, by ten dodatek jako pierwszy wlewać do filiżanki, a dopiero później dopełniać ją świeżo zaparzonym naparem herbacianym.

Słodki dodatek

Oprócz dzbanka z pyszną herbatą, angielski podwieczorek nie może obyć się bez przekąsek. W wersji zwanej "full tea" na stole powinny pojawić się małe kanapeczki: z wędliną, wędzoną rybą lub rozmaitymi serami, a także różne słone przegryzki oraz ciasta i ciasteczka.

Obraz
© 123RF

Przygotowanie takiej uczty wymaga jednak sporo pracy i czasu, którego zwykle około godz. 17 nam brakuje. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest "light tea", czyli podwieczorek oparty tylko na herbacie i ciasteczkach. Od czasów księżnej Russell niewiele się zmieniło – Brytyjczycy nadal najchętniej sięgają po scones, czyli proste do wykonania okrągłe ciastka z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (np. rodzynek).

Scones nie są zbyt słodkie, dlatego dla łasuchy jedzą je z dżemem truskawkowym. Tradycyjnym dodatkiem bywa również clotted cream – gęsta śmietana z niepasteryzowanego, które najpierw się podgrzewa, a następnie pozostawia do schłodzenia, w wyniku czego na powierzchni tworzą się charakterystyczne grudki (Anglicy nazywają je clots, skąd wzięła się nazwa specjału).

Oczywiście w polskich warunkach możemy zastąpić scones rodzimymi przysmakami, choćby kruchymi ciastkami z maszynki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg