Gorąca czekolada. Nic tak cię nie rozgrzeje w chłodny wieczór
Nie ma nic bardziej kojącego niż kubek gorącej czekolady wypity w fotelu w zimowy dzień. Udekoruj go wybranymi dodatkami, by napój stał się jeszcze bardziej magiczny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
Przepis
- W rondlu połącz cukier, kakao, sól wodę. Zagotuj na średnim ogniu, cały czas
- mieszając.
- Gotuj jeszcze przez 2bminuty, po czym dodaj mleko. Wymieszaj.
- Podgrzej miksturę do temperatury odpowiedniej do podania (nie dopuść do jej zagotowania).
- Zdejmij czekoladę z ognia i dodaj wybrany aromat.
- Ubijaj napój trzepaczką, aż pojawi się pianka, i nalewaj do szklanek lub kubków.
- Jeśli chcesz, udekoruj czekoladę maleńkimi piankami cukrowymi, laskami cynamonu,
- bitą śmietaną lub laskami cukrowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl