Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym

Rozgniecione ziemniaki – zwane z angielska smashed potatoes – są dokładnie tym, na co wskazuje ta nazwa. Upiecz je do miękkości, a następnie zmiażdż, by wycisnąć miąższ przez pęknięta skórkę. Potem staniesz przed ważnym wyborem – z czym je podać? Ja wybrałam masło czosnkowe z ziołami, którym z wierzchu smaruję ziemniaki, ale możesz obmyślić własny wariant. Na przykład masło chili albo posypanie serem? Możliwości są nieskończone...

Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowymRozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 gramów małych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 gramów masła lub margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • śmietana do podania
  • drobno posiekany szczypiorek

Przepis

  • Ziemniaki wyszoruj, osusz i ułóż na blasze. Polej ziemniaki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby równomiernie obtoczyć bulwy w tłuszczu i przyprawach.
  • Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 40 minut, w zależności od ich rozmiaru. Podczas pieczenia przyrządź masło czosnkowo-ziołowe. Roztop masło i dodaj do niego przyprawy oraz zioła. Wyciśnij i dodaj ząbki czosnku. Smaż je na bardzo wolnym ogniu podczas pieczenia ziemniaków.
  • Wyjmij blachę z ziemniakami. Zmiażdż je jeden po drugim, naciskając czymś płaskim, na przykład spodem kubka. Z patelni lub rondelka wyjmij czosnek i obficie posmaruj ziemniaki masłem.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i z powrotem wstaw do niego ziemniaki. Piecz, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące z wierzchu.
  • Możesz kilka razy posmarować je masłem za pomocą pędzelka. Przed podaniem udekoruj ziemniaki kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit