Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień

Kto wie, z czego naprawdę zrobiona jest ta zapiekanka, specjalność kulinarna naszego ulubionego półolbrzyma? Krowy przecież nie mają szponów! Poniższy przepis pomijający szpony) pozwoli przygotować danie pełne pysznego, soczystego mięsa, idealnie nadające się na sycący lunch w chłodny jesienny dzień.

Zapiekanka z wołowiną, bez szponówZapiekanka z wołowiną, bez szponów
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1½ szklanki zielonego groszku, lekko obgotowanego i odsączonego
  • 2–3 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • garść świeżych liści kolendry
  • 4½–5 szklanek tłuczonych ziemniaków
  • suszona natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Na kuchence rozgrzej na średnim ogniu żeliwną patelnię.
  • Na gorącą patelnię wyłóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
  • Odsącz tłuszcz z wołowiny i odłóż mięso z powrotem na patelnię.
  • Dorzuć groszek, marchewkę, cebulę i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  • Posyp całość kolendrą.
  • Na wierzchu ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków, tak żeby całkowicie przykryły warzywa i mięso, i dociśnij ją. Posyp suszoną natką pietruszki.
  • Pokrop zapiekankę oliwą z oliwek i rozprowadź ją dokładnie po ziemniakach pędzelkiem do smarowania.
  • Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40–45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2–3bminuty przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna