Zapiekanka z wołowiną. Sycący obiad na jesienny dzień

Kto wie, z czego naprawdę zrobiona jest ta zapiekanka, specjalność kulinarna naszego ulubionego półolbrzyma? Krowy przecież nie mają szponów! Poniższy przepis pomijający szpony) pozwoli przygotować danie pełne pysznego, soczystego mięsa, idealnie nadające się na sycący lunch w chłodny jesienny dzień.

Zapiekanka z wołowiną, bez szponówZapiekanka z wołowiną, bez szponów
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1½ szklanki zielonego groszku, lekko obgotowanego i odsączonego
  • 2–3 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • garść świeżych liści kolendry
  • 4½–5 szklanek tłuczonych ziemniaków
  • suszona natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Na kuchence rozgrzej na średnim ogniu żeliwną patelnię.
  • Na gorącą patelnię wyłóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
  • Odsącz tłuszcz z wołowiny i odłóż mięso z powrotem na patelnię.
  • Dorzuć groszek, marchewkę, cebulę i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  • Posyp całość kolendrą.
  • Na wierzchu ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków, tak żeby całkowicie przykryły warzywa i mięso, i dociśnij ją. Posyp suszoną natką pietruszki.
  • Pokrop zapiekankę oliwą z oliwek i rozprowadź ją dokładnie po ziemniakach pędzelkiem do smarowania.
  • Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40–45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2–3bminuty przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce