Muffiny z porzeczkami. Przepis na historyczną słodkość w sam raz dla fanów serialu
"Bridgertonowie" to serial, który bije rekordy oglądalności. Na fali jego popularności warto przygotować nieco staromodne, ale przy tym niesamowicie pyszne babeczki, które popularne były w krajach anglosaskich w XVIII i XIX wieku.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło ubić niedbale mikserem, a następnie dodać do niego przesianą mąkę i cukier.
- W osobnym naczyniu roztrzepać żółtka z wodą różaną, sherry i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać do misy z masłem i mąką.
- Wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać porzeczki.
- Wymieszać ciasto bardzo delikatnie, by porzeczki nie puściły soku.
- Foremki do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowym papilotkami. Nakładać porcje ciasta – do ¾ wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w ciastko będzie suchy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl