Kanapki z peklowaną wołowiną. Przepis prosto z Hogwartu

Choć nasz ulubiony rudzielec w szatach po starszym bracie nie przepada za kanapkami z peklowaną wołowiną, trzeba przyznać, że idealnie nadają się one na lunch podczas podróży. Są sycące, smakowite i łatwo je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami – z pewnością sięgniecie po dokładkę.

Kanapki z peklowaną wołowinąKanapki z peklowaną wołowiną
oprac. Katarzyna Gileta

Sos:

  • ½ szklanki majonezu (najlepiej na bazie oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka wody z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka sosu typu relish z siekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu chrzanowego

Kanapki:

  • 3–4 łyżki miękkiego masła
  • 8 kromek żytniego chleba
  • 8 plastrów sera szwajcarskiego
  • 450 g cienko pokrojonej peklowanej wołowiny
  • 1 szklanka odsączonej kiszonej kapusty

Przepis

  • Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu.
  • Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki w niewielkim naczyniu. Odstaw gotowy sos na bok.
  • Posmaruj każdą kromkę chleba masłem.
  • Umieść 4 kromki chleba na patelni, posmarowaną stroną w dół.
  • Od razu na każdej kromce połóż plasterek sera.
  • Ułóż około 100 g wołowiny na każdej kromce chleba.
  • Na każdej kanapce ułóż ¼ szklanki kiszonej kapusty i polej ją ¼ przygotowanego sosu.
  • Przykryj każdą kanapkę drugą kromką chleba, masłem na zewnątrz.
  • Odwróć całość i podsmażaj z drugiej strony jeszcze przez 1–2 minuty. Kanapki powinny
  • z obu stron zrumienić się na złoty kolor. Zdejmij z ognia i podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol