Kanapki z peklowaną wołowiną. Przepis prosto z Hogwartu

Choć nasz ulubiony rudzielec w szatach po starszym bracie nie przepada za kanapkami z peklowaną wołowiną, trzeba przyznać, że idealnie nadają się one na lunch podczas podróży. Są sycące, smakowite i łatwo je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami – z pewnością sięgniecie po dokładkę.

Kanapki z peklowaną wołowinąKanapki z peklowaną wołowiną
oprac. Katarzyna Gileta

Sos:

  • ½ szklanki majonezu (najlepiej na bazie oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka wody z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka sosu typu relish z siekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu chrzanowego

Kanapki:

  • 3–4 łyżki miękkiego masła
  • 8 kromek żytniego chleba
  • 8 plastrów sera szwajcarskiego
  • 450 g cienko pokrojonej peklowanej wołowiny
  • 1 szklanka odsączonej kiszonej kapusty

Przepis

  • Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu.
  • Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki w niewielkim naczyniu. Odstaw gotowy sos na bok.
  • Posmaruj każdą kromkę chleba masłem.
  • Umieść 4 kromki chleba na patelni, posmarowaną stroną w dół.
  • Od razu na każdej kromce połóż plasterek sera.
  • Ułóż około 100 g wołowiny na każdej kromce chleba.
  • Na każdej kanapce ułóż ¼ szklanki kiszonej kapusty i polej ją ¼ przygotowanego sosu.
  • Przykryj każdą kanapkę drugą kromką chleba, masłem na zewnątrz.
  • Odwróć całość i podsmażaj z drugiej strony jeszcze przez 1–2 minuty. Kanapki powinny
  • z obu stron zrumienić się na złoty kolor. Zdejmij z ognia i podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja