Kuchnia Zjednoczonego Królestwa, czyli dania narodowe w Anglii, Walii, Irlandii Północnej i Szkocji

Koniec epoki, tak na całym świecie komentowana jest śmierć brytyjskiej monarchini Elżbiety II. Żałobę po odejściu 96-letniej królowej noszą ludzie we wszystkich zakątkach globu, jednak najsilniej przeżywają to mieszkańcy Zjednoczonego Królestwa, na które od 10 dni zwrócone są oczy świata. My dziś postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej narodowym daniom Anglii, Walii, Irlandii Północnej i Szkocji.

Fish and chipsFish and chips
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Angielskie fish and chips

Czy ktoś potrafi jednoznacznie stwierdzić czy polskim daniem narodowym jest rosół czy bigos? A może flaczki, gołąbki lub pierogi? Podobnie kraje Zjednoczonego Królestwa mają przynajmniej po kilka potraw, które mogą pretendować do tego miana. W Anglii z pewnością są to beef Wallington, czyli pieczona polędwica wołowa zawijana w ciasto francuskie i sunday roast - angielski stek. Jednak najsłynniejszym daniem nad Tamizą pozostaje prosty fast food, tradycyjnie podawany w… gazecie - fish and chips. Rybę z frytkami serwuje się dziś na całym świecie, jednak angielska ryba jest wyjątkowa. Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją z octem. Mniej szokujący wydaje się drugi dodatek do ryby z frytkami czyli puree z zielonego groszku.

Walijski cawl

Podobnie sytuacja wygląda w Walii. Ten piękny zakątek świata ma w wiele pysznych typowych dla regionu potraw, żadna jednak nie jest tak charakterystyczna dla Walii jak Ceredigion cawl, czyli gulasz z hrabstwa Ceredigion.

Tradycyjnie to jednogarnkowe danie przygotowywane było z jagnięciny i warzyw, dziś gulasz może zawierać zarówno mięso wieprzowe, jak i jagnięcą golonkę. Uważany za kulinarny symbol Walii cawl obowiązkowo podaje się w Dniu Świętego Dawida, przez wielu Walijczyków jadany jest jednak regularnie. Poza mięsem do gulaszu dodawane są ziemniaki, marchew, brukiew, cebula, por, korzenie pietruszki i pasternaku, a także płatki owsiane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany łosoś z sosem koperkowym

Irish Stew

Gulasz jest także daniem narodowym Irlandii Północnej. Podobnie jak walijski cawl, irlandzki stew także jest gulaszem jagnięcym. Tradycyjnie danie przygotowywano wyłącznie z jednorocznych zwierząt (zwanych hogget), których mięso - oczywiście świeże - można było kupić wyłącznie wiosną i latem. Pierwotny przepis był restrykcyjny nie tylko pod tym względem. Oryginalny irish stew zawierał tylko dwa rodzaje warzyw - ziemniaki i cebulę.

Dziś przepis na narodowe danie Irlandii Północnej zawiera więcej pozycji. Poza mięsem, kartoflami i cebulą, do gulaszu dodawana jest też marchew, por, a nawet kapusta.

Szkockie haggis

Ze wszystkich dań narodowych Zjednoczonego Królestwa, najwięcej kontrowersji wśród turystów próbujących lokalnych smakołyków budzi haggis. Niekwestionowany król szkockiego stołu, dla wielu jest potrawą ekstremalną. I nie chodzi tu wcale o smak, ale o produkty, z których danie jest przygotowywane. Haggis to duszony żołądek owcy, wypełniony farszem z podrobów. Podstawą nadzienia stanowi mięso z wątroby, serca i płuc. Do tego daje się cebulę, zioła i mąkę owsianą. Święte danie Szkotów tradycyjnie serwuje się 25 stycznia, w rocznicę urodzin poety Roberta Bursa. Z tej okazji haggis podawane jest z tłuczonymi ziemniakami oraz puree z rzepy. Na co dzień owczy żołądek jada się z frytkami lub pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita