Kuchnia Zjednoczonego Królestwa, czyli dania narodowe w Anglii, Walii, Irlandii Północnej i Szkocji

Koniec epoki, tak na całym świecie komentowana jest śmierć brytyjskiej monarchini Elżbiety II. Żałobę po odejściu 96-letniej królowej noszą ludzie we wszystkich zakątkach globu, jednak najsilniej przeżywają to mieszkańcy Zjednoczonego Królestwa, na które od 10 dni zwrócone są oczy świata. My dziś postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej narodowym daniom Anglii, Walii, Irlandii Północnej i Szkocji.

Fish and chipsFish and chips
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Angielskie fish and chips

Czy ktoś potrafi jednoznacznie stwierdzić czy polskim daniem narodowym jest rosół czy bigos? A może flaczki, gołąbki lub pierogi? Podobnie kraje Zjednoczonego Królestwa mają przynajmniej po kilka potraw, które mogą pretendować do tego miana. W Anglii z pewnością są to beef Wallington, czyli pieczona polędwica wołowa zawijana w ciasto francuskie i sunday roast - angielski stek. Jednak najsłynniejszym daniem nad Tamizą pozostaje prosty fast food, tradycyjnie podawany w… gazecie - fish and chips. Rybę z frytkami serwuje się dziś na całym świecie, jednak angielska ryba jest wyjątkowa. Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją z octem. Mniej szokujący wydaje się drugi dodatek do ryby z frytkami czyli puree z zielonego groszku.

Walijski cawl

Podobnie sytuacja wygląda w Walii. Ten piękny zakątek świata ma w wiele pysznych typowych dla regionu potraw, żadna jednak nie jest tak charakterystyczna dla Walii jak Ceredigion cawl, czyli gulasz z hrabstwa Ceredigion.

Tradycyjnie to jednogarnkowe danie przygotowywane było z jagnięciny i warzyw, dziś gulasz może zawierać zarówno mięso wieprzowe, jak i jagnięcą golonkę. Uważany za kulinarny symbol Walii cawl obowiązkowo podaje się w Dniu Świętego Dawida, przez wielu Walijczyków jadany jest jednak regularnie. Poza mięsem do gulaszu dodawane są ziemniaki, marchew, brukiew, cebula, por, korzenie pietruszki i pasternaku, a także płatki owsiane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany łosoś z sosem koperkowym

Irish Stew

Gulasz jest także daniem narodowym Irlandii Północnej. Podobnie jak walijski cawl, irlandzki stew także jest gulaszem jagnięcym. Tradycyjnie danie przygotowywano wyłącznie z jednorocznych zwierząt (zwanych hogget), których mięso - oczywiście świeże - można było kupić wyłącznie wiosną i latem. Pierwotny przepis był restrykcyjny nie tylko pod tym względem. Oryginalny irish stew zawierał tylko dwa rodzaje warzyw - ziemniaki i cebulę.

Dziś przepis na narodowe danie Irlandii Północnej zawiera więcej pozycji. Poza mięsem, kartoflami i cebulą, do gulaszu dodawana jest też marchew, por, a nawet kapusta.

Szkockie haggis

Ze wszystkich dań narodowych Zjednoczonego Królestwa, najwięcej kontrowersji wśród turystów próbujących lokalnych smakołyków budzi haggis. Niekwestionowany król szkockiego stołu, dla wielu jest potrawą ekstremalną. I nie chodzi tu wcale o smak, ale o produkty, z których danie jest przygotowywane. Haggis to duszony żołądek owcy, wypełniony farszem z podrobów. Podstawą nadzienia stanowi mięso z wątroby, serca i płuc. Do tego daje się cebulę, zioła i mąkę owsianą. Święte danie Szkotów tradycyjnie serwuje się 25 stycznia, w rocznicę urodzin poety Roberta Bursa. Z tej okazji haggis podawane jest z tłuczonymi ziemniakami oraz puree z rzepy. Na co dzień owczy żołądek jada się z frytkami lub pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera