Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki

Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. - Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy, aby później zajadać się puddingiem, który może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser - pisze autorka bloga "Di bloguje".

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówkiJak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 300 g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 garść żurawiny
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki cukru

Przepis

Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwilę podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.

Przepis

Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posypać żurawiną.

Przepis

Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.

Przepis

Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha (najlepiej kromki delikatnie docisnąć).

Przepis

Po tym czasie wierzch posypać cukrem. Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut i podawać.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości