Halloween to nie tylko dobre przebranie. To również smaczne i oryginalne jedzenie w ciekawym wydaniu. Jeśli szukasz pomysłu na słodką przekąskę, koniecznie zrób "upiorne" ciasteczka z naszego przepisu. Nie tylko świetnie smakują, ale też genialnie się prezentują. Co więcej, ich przygotowanie to świetna zabawa. Listę składników znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo.
Składniki na ciastka:
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 żółtka
- 2,5 szklanki mąki pszennej.
Dodatki:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego.
O czym warto pamiętać:
- Aby ciasteczka po upieczeniu były idealnie kruche, przy łączeniu składników z zimnym masłem, możesz zastosować tzw. metodę siekania. Polega ona na łączeniu masła z mąką przy pomocy noża do chwili, aż uzyskasz efekt kruszonki.
- Dzięki tej metodzie minimalizujesz kontakt zimnego masła z ciepłymi dłońmi.
- Do ciasta nie zapomnij dodać też samych żółtek. Nie dość, że domowe wypieki nabiorą dzięki nim pięknego, żółtego koloru, to jeszcze wpłyniesz korzystnie na ich strukturę. Same żółtka sprawią, że ciasteczka będą dosłownie rozpływać się ustach. Będą tak delikatne i kruche.
- Podczas pracy nad przepisem nie pomiń kroku z chłodzeniem ciasta w lodówce. Taka wizyta sprawi, że kruche ciasteczka podczas pieczenia nie zmienią swoich kształtów.
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki minimum na 3 godziny.
- Ciastka wycinaj zwykłą szklanką. Kształt oczek zrobisz przy pomocy palców. Wystarczy, że dociśniesz mocniej ciasto w dwóch miejscach. Zaś nosek pomoże przygotować drewniany patyczek lub plastikowa słomka.
- Powstałe luki wypełnij dżemem. Najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego.
- "Upiorne" ciasteczka piecz ok. 10 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
- Przed podaniem stwórz uśmiech na każdym ciasteczku przy pomocy roztopionej czekolady i drewnianego patyczka.