Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Kruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceni

Halloween to nie tylko dobre przebranie. To również smaczne i oryginalne jedzenie w ciekawym wydaniu. Jeśli szukasz pomysłu na słodką przekąskę, koniecznie zrób "upiorne" ciasteczka z naszego przepisu. Nie tylko świetnie smakują, ale też genialnie się prezentują. Co więcej, ich przygotowanie to świetna zabawa. Listę składników znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo.

Składniki na ciastka:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej.

Dodatki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego.

O czym warto pamiętać:

  • Aby ciasteczka po upieczeniu były idealnie kruche, przy łączeniu składników z zimnym masłem, możesz zastosować tzw. metodę siekania. Polega ona na łączeniu masła z mąką przy pomocy noża do chwili, aż uzyskasz efekt kruszonki.
  • Dzięki tej metodzie minimalizujesz kontakt zimnego masła z ciepłymi dłońmi.
  • Do ciasta nie zapomnij dodać też samych żółtek. Nie dość, że domowe wypieki nabiorą dzięki nim pięknego, żółtego koloru, to jeszcze wpłyniesz korzystnie na ich strukturę. Same żółtka sprawią, że ciasteczka będą dosłownie rozpływać się ustach. Będą tak delikatne i kruche.
  • Podczas pracy nad przepisem nie pomiń kroku z chłodzeniem ciasta w lodówce. Taka wizyta sprawi, że kruche ciasteczka podczas pieczenia nie zmienią swoich kształtów.
  • Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki minimum na 3 godziny.
  • Ciastka wycinaj zwykłą szklanką. Kształt oczek zrobisz przy pomocy palców. Wystarczy, że dociśniesz mocniej ciasto w dwóch miejscach. Zaś nosek pomoże przygotować drewniany patyczek lub plastikowa słomka.
  • Powstałe luki wypełnij dżemem. Najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego.
  • "Upiorne" ciasteczka piecz ok. 10 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Przed podaniem stwórz uśmiech na każdym ciasteczku przy pomocy roztopionej czekolady i drewnianego patyczka.
Więcej wideo
Flaczki z boczniakami. Tradycyjny smak bez grama mięsaFlaczki z boczniakami. Tradycyjny smak bez grama mięsa
Do chlebka drożdżowego dodaj grzyby z patelni. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeśDo chlebka drożdżowego dodaj grzyby z patelni. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś
Sprawdzony przepis na butter chicken. Kiedy go podasz, każdy poprosi o dokładkęSprawdzony przepis na butter chicken. Kiedy go podasz, każdy poprosi o dokładkę
Ciasto leśny mech w nowej odsłonie. Ten jeden element zapewnia niesamowity efektCiasto leśny mech w nowej odsłonie. Ten jeden element zapewnia niesamowity efekt
Chmurkowe kanapki w 10 minut. Oto jak zrobić puszyste tosty jajeczne na ciepłoChmurkowe kanapki w 10 minut. Oto jak zrobić puszyste tosty jajeczne na ciepło
Leniwe z dynią i parmezanem. Ekspresowy pomysł na obiad z kluskami w roli głównejLeniwe z dynią i parmezanem. Ekspresowy pomysł na obiad z kluskami w roli głównej
Zrób zamiast schabowych, a nie pożałujesz. Sprawdzony przepis na kotlety po zbójnickuZrób zamiast schabowych, a nie pożałujesz. Sprawdzony przepis na kotlety po zbójnicku
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca