Zrób zamiast schabowych, a nie pożałujesz. Sprawdzony przepis na kotlety po zbójnicku
Masz dość robienia klasycznych schabowych? Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy, która zachwyci każdego członka rodziny? Postaw na kotlety po zbójnicku. Mięso w chrupiącej panierce podasz z warzywami i żółtym serem w zapiekanej wersji. Po prostu palce lizać. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić mięsny dodatek do obiadu.
Składniki na kotlety:
- 4 plastry schabu wieprzowego o grubości 2 cm,
- 1 szkl. bułki tartej,
- 2 jajka,
- 250 g sera gouda,
- sól i pieprz do smaku.
Farsz:
- 3 ogórki kiszone,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oleju,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
O czym warto pamiętać:
- Farsz ma być zwarty i gęsty, dlatego mieszanka musi spędzić na patelni wystarczająco dużo czasu, aby soki wydobywające się z warzyw całkowicie wyparowały.
- Jeśli kupiłeś schab w większym kawałku, pokrój go na mniejsze części o grubości ok. 2 cm. Następnie rozbij je przy pomocy tłuczka na cienkie placki.
- Do tego zadania możesz wykorzystać folię spożywczą, aby nie rozerwać mięsa w trakcie rozbijania. Wszystko, co musisz zrobić, to przykryć kawałki mięsa folią i zacząć je rozbijać.
- Kotlety w panierce obsmaż na patelni z każdej strony. Następnie umieść w formie do pieczenia i zapiekaj z dodatkami.
- Danie ma spędzić ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Kotlety po zbójnicku możesz serwować z ziemniakami w różnej postaci. Tym razem postawiliśmy na pieczoną wersję.
- Świetnie sprawdzi się tu również kasza, ryż lub kiszona kapusta.
- Z podanych wyżej proporcji wyszło nam 4 porcje obiadowe.