WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć

Czasem wygląd potrafi zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Złociste ziemniaki, które po chwili stają się szare, to widok, który potrafi zirytować nawet najbardziej cierpliwego kucharza. Skąd ta zmiana koloru i czy można jej uniknąć?

Ziemniaki po ugotowaniu często szarzejąZiemniaki po ugotowaniu często szarzeją
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Zjawisko, w którym ziemniaki po ugotowaniu lub obraniu zaczynają ciemnieć, zna każdy, kto choć raz przygotowywał obiad dla rodziny. Wydają się ugotowane idealnie, a po kilku minutach szarzeją i wyglądają mało apetycznie. Na szczęście wiemy już, dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją i jak można temu zapobiec bez żadnych chemicznych trików. Wystarczy odrobina wiedzy i kilka prostych nawyków w kuchni.

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Skąd się biorą szare ziemniaki po ugotowaniu?

Najczęstszą przyczyną tego, że ziemniaki po ugotowaniu szarzeją, jest naturalny proces enzymatyczny. W ziemniakach znajduje się enzym o nazwie oksydaza polifenolowa, który po kontakcie z tlenem uruchamia reakcję utleniania. Warzywo wtedy ciemnieje, podobnie jak jabłko po przekrojeniu.

Ten proces jest silniejszy w ziemniakach o wysokiej zawartości skrobi, dlatego niektóre odmiany szarzeją szybciej niż inne. Na szczęście nie ma to wpływu na smak ani wartość odżywczą. To wyłącznie kwestia estetyczna, bo takie ziemniaki nadal są w pełni bezpieczne do jedzenia.

Warto też wiedzieć, że jeśli ziemniaki zbyt długo leżały po obraniu lub zbyt gwałtownie ostygły po ugotowaniu, reakcja enzymatyczna przebiega intensywniej. Właśnie dlatego często ciemnieją te, które pozostawiamy w garnku bez przykrycia lub trzymamy długo na sicie.

Jak zapobiec szarzeniu ziemniaków po ugotowaniu?

Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by ograniczyć ten efekt:

  1. Jeśli nie gotujesz ziemniaków od razu, trzymaj je w misce z wodą, bo dzięki temu enzym nie ma kontaktu z tlenem.
  2. Dodaj coś kwaśnego. Kilka kropel soku z cytryny albo odrobina octu spowalnia proces utleniania i pomaga zachować jasny kolor bulw.
  3. Jeśli robisz placki ziemniaczane, możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub łyżkę śmietany - ograniczy to ciemnienie masy.
  4. Nie zostawiaj ich w gorącej wodzie po ugotowaniu. Odcedź ziemniaki od razu. a następnie lekko przestudź lub polej ciepłym tłuszczem.
  5. Wybieraj odpowiednie odmiany. Te o niskiej zawartości skrobi są mniej podatne na szarzenie niż typowo mączyste ziemniaki sałatkowe.

Dlaczego warto wiedzieć, skąd bierze się szarzenie ziemniaków?

Zrozumienie tego procesu to nie tylko ciekawostka z chemii kuchennej. Dzięki temu wiesz, jak postępować z warzywami, by zachować ich kolor i apetyczny wygląd. Co więcej, możesz uniknąć marnowania jedzenia, bo szare ziemniaki po ugotowaniu wcale nie są zepsute. Wystarczy je podsmażyć, zrobić z nich kopytka, sałatkę lub purée i nadal będą świetnie smakować.

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź