Leniwe z dynią i parmezanem. Ekspresowy pomysł na obiad z kluskami w roli głównej
Postaw w kuchni na sezonowe menu i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny na bazie dyni. Kluski leniwe to sprawdzony patent, aby posiłek zniknął z talerzy w mgnieniu oka. Z tym dodatkiem będą jeszcze smaczniejsze. A do tego pięknie się prezentują. Już od samego patrzenia można zgłodnieć. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na dyniowe leniwe:
- 300 g puree z dyni,
- 400 g tłustego twarogu,
- 2 jajka,
- 350 g mąki pszennej + do podsypania,
- 1 łyżka soli.
Dodatki:
- tarty parmezan,
- roztopione masło,
- natka pietruszki.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania domowego purée z dyni.
- W tej roli najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa i hokkaido. Obie zawierają małą ilość wody, mają mięsisty miąższ oraz wyróżnia je naturalna słodycz, która będzie świetnie komponować się z pozostałymi składnikami.
- Dynię do domowego purée najlepiej upiec w piekarniku.
- Następnie zajmij się twarogiem. Zmiel go w maszynce do mięsa. Dzięki takiej formie stworzy z pozostałymi produktami idealnie gładkie i aksamitne ciasto na leniwe. Po ugotowaniu kluski będą puszyste i delikatne jak chmurka.
- Gotowe kluski gotuj partiami. Możesz wyjąć je z garnka po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Do tego zadania przyda się łyżka z cedzakiem.
- Do dyniowych leniwych dodaj roztopione masło, starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. I gotowe.