Do chlebka drożdżowego dodaj grzyby z patelni. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś
Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby domowy chlebek smakował jeszcze lepiej? Koniecznie połącz go z grzybami, a na pewno nie pożałujesz. Jest tak dobry, że nie wymaga żadnych innych dodatków. A najlepiej świadczy o tym fakt, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na domowy chlebek z grzybami:
- 3 jajka,
- 1 szczypta soli,
- 150 g shimeji,
- 150 g mini pieczarek,
- 20 g masła,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 120 ml mleka,
- 180 g mąki pełnoziarnistej,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- 80 g orzechów włoskich,
- 80 g sera Comte,
- 1/2 łyżeczki soli.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz trzy łyżki mąki.
- Mieszankę odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
- Przygotowując rozczyn, pamiętaj o odpowiedniej temperaturze mleka. Nie może być zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże nie będą mogły pracować. Mleko powinno mieć temp. ok. 37 stopni Celsjusza.
- Grzyby do chlebka smaż tak długo, aż woda całkowicie z nich odparuje. W przeciwnym wypadku nadmiar wody może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję wypieku.
- Gotowe ciasto na chleb przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Dopiero po tym czasie możesz wstawić chlebek do piekarnika. Powinien spędzić tam 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Upieczony chlebek jest tak smaczny i pełnowartościowy, że można jeść go solo albo serwować jako dodatek do jesiennych zup kremów czy deski z serami i wędlinami. W każdej roli odnajdzie się wyśmienicie.