Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Do chlebka drożdżowego dodaj grzyby z patelni. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby domowy chlebek smakował jeszcze lepiej? Koniecznie połącz go z grzybami, a na pewno nie pożałujesz. Jest tak dobry, że nie wymaga żadnych innych dodatków. A najlepiej świadczy o tym fakt, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na domowy chlebek z grzybami:

  • 3 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 150 g shimeji,
  • 150 g mini pieczarek,
  • 20 g masła,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 180 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 80 g sera Comte,
  • 1/2 łyżeczki soli.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz trzy łyżki mąki.
  2. Mieszankę odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość. 
  3. Przygotowując rozczyn, pamiętaj o odpowiedniej temperaturze mleka. Nie może być zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże nie będą mogły pracować. Mleko powinno mieć temp. ok. 37 stopni Celsjusza.
  4. Grzyby do chlebka smaż tak długo, aż woda całkowicie z nich odparuje. W przeciwnym wypadku nadmiar wody może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję wypieku.
  5. Gotowe ciasto na chleb przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Dopiero po tym czasie możesz wstawić chlebek do piekarnika. Powinien spędzić tam 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  7. Upieczony chlebek jest tak smaczny i pełnowartościowy, że można jeść go solo albo serwować jako dodatek do jesiennych zup kremów czy deski z serami i wędlinami. W każdej roli odnajdzie się wyśmienicie.
Więcej wideo
Sprawdzony przepis na butter chicken. Kiedy go podasz, każdy poprosi o dokładkęSprawdzony przepis na butter chicken. Kiedy go podasz, każdy poprosi o dokładkę
Ciasto leśny mech w nowej odsłonie. Ten jeden element zapewnia niesamowity efektCiasto leśny mech w nowej odsłonie. Ten jeden element zapewnia niesamowity efekt
Chmurkowe kanapki w 10 minut. Oto jak zrobić puszyste tosty jajeczne na ciepłoChmurkowe kanapki w 10 minut. Oto jak zrobić puszyste tosty jajeczne na ciepło
Leniwe z dynią i parmezanem. Ekspresowy pomysł na obiad z kluskami w roli głównejLeniwe z dynią i parmezanem. Ekspresowy pomysł na obiad z kluskami w roli głównej
Zrób zamiast schabowych, a nie pożałujesz. Sprawdzony przepis na kotlety po zbójnickuZrób zamiast schabowych, a nie pożałujesz. Sprawdzony przepis na kotlety po zbójnicku
Zbożowe batoniki bez pieczenia. Tylko kilka składników i łatwa instrukcjaZbożowe batoniki bez pieczenia. Tylko kilka składników i łatwa instrukcja
Do ciasta naleśnikowego dodaj warzywa. Roladki na takiej bazie mają w sobie to "coś"Do ciasta naleśnikowego dodaj warzywa. Roladki na takiej bazie mają w sobie to "coś"
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości