Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
To jeden z tych produktów, które łatwo kupić w niemal każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi aromatu świeżo upieczonej szynki unoszącego się w całym domu. Soczysta i rozpływająca się w ustach zachwyci całą rodzinę.
Jeśli na tegoroczny dzień Wszystkich Świętych chcesz podać coś wyjątkowego, to szynka z tego przepisu będzie idealna i zachwyci każdego mięsożercę. Co prawda, w sklepach nie brakuje gotowych szynek, jednak ta z dzisiejszego przepisu bije je wszystkie na głowę – jest cudownie soczysta, rozpada się pod widelcem, a każdy przy stole będzie się nią zajadać z prawdziwą przyjemnością.
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Pieczona szynka na Wszystkich Świętych
To nie jest zwykła pieczona szynka – wszystko dzięki cytrynowo-ziołowej marynacie, która sprawia, że jest nie tylko aromatyczna, ale też wyjątkowo soczysta i miękka. Pamiętaj, żeby przed pieczeniem zostawić ją kilka godzin w lodówce, aby marynata dobrze się wchłonęła. Podczas pieczenia należy regularnie polewać szynkę powstającymi sokami, co uchroni ją przed wysuszeniem. Warto też pozwolić szynce odpocząć pod folią, ponieważ pozwala to sokom na równomiernie rozprowadzenia. To idealne danie, jeśli chcesz podać coś wyjątkowego i smacznego.
Przepis na pieczoną szynkę
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 100 ml oliwy,
- 100 ml wody w temperaturze pokojowej,
- 70 ml miodu spadziowego lub gryczanego,
- 50 ml ciepłej wody,
- 5 ząbków czosnku,
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
- kilka liści laurowych,
- 1-1,5 łyżeczki soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj szynkę i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Obierz i posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij go przez paskę.
- W misce połącz wodę w temperaturze pokojowej z miodem, dodaj oliwę, czosnek, listki rozmarynu i tymianku, świeżo mielony pieprz, sok i startą skórkę cytryny.
- Dokładnie wymieszaj tworząc aromatyczną marynatę.
- Natrzyj nią mięso z każdej strony, zwracając uwagę, aby marynata wniknęła również pod skórę i posyp szczyptą soli.
- Odstaw szynkę do lodówki na noc, aby aromaty dobrze się przegryzły.
- Przed pieczeniem wyjmij mięso na około godzinę, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół.
- Obłóż mięso liśćmi laurowymi, włóż do siatki na szynkę lub zwiąż sznurkiem wędliniarskim i umieść w naczyniu do pieczenia.
- Polej marynatą i dodaj 50 ml ciepłej wody.
- Piecz przez 30 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 50-60 minut.
- Podczas pieczenia polewaj szynkę sokami, które same wytwarzają się w naczyniu, co 15-20 minut, aby mięso pozostało soczyste.
- Po upieczeniu odstaw mięso i przykryj folią aluminiową.
- Po około 15-20 minutach zdejmij siatkę lub sznurek.
- Pokrój szynkę w plastry. Gotowe!