WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem

To jeden z tych produktów, które łatwo kupić w niemal każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi aromatu świeżo upieczonej szynki unoszącego się w całym domu. Soczysta i rozpływająca się w ustach zachwyci całą rodzinę.

Pieczona szynka na Wszystkich ŚwiętychPieczona szynka na Wszystkich Świętych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli na tegoroczny dzień Wszystkich Świętych chcesz podać coś wyjątkowego, to szynka z tego przepisu będzie idealna i zachwyci każdego mięsożercę. Co prawda, w sklepach nie brakuje gotowych szynek, jednak ta z dzisiejszego przepisu bije je wszystkie na głowę – jest cudownie soczysta, rozpada się pod widelcem, a każdy przy stole będzie się nią zajadać z prawdziwą przyjemnością.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Pieczona szynka na Wszystkich Świętych

To nie jest zwykła pieczona szynka – wszystko dzięki cytrynowo-ziołowej marynacie, która sprawia, że jest nie tylko aromatyczna, ale też wyjątkowo soczysta i miękka. Pamiętaj, żeby przed pieczeniem zostawić ją kilka godzin w lodówce, aby marynata dobrze się wchłonęła. Podczas pieczenia należy regularnie polewać szynkę powstającymi sokami, co uchroni ją przed wysuszeniem. Warto też pozwolić szynce odpocząć pod folią, ponieważ pozwala to sokom na równomiernie rozprowadzenia. To idealne danie, jeśli chcesz podać coś wyjątkowego i smacznego.

Przepis na pieczoną szynkę

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 100 ml oliwy,
  • 100 ml wody w temperaturze pokojowej,
  • 70 ml miodu spadziowego lub gryczanego,
  • 50 ml ciepłej wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
  • kilka liści laurowych,
  • 1-1,5 łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szynkę i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Obierz i posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij go przez paskę.
  3. W misce połącz wodę w temperaturze pokojowej z miodem, dodaj oliwę, czosnek, listki rozmarynu i tymianku, świeżo mielony pieprz, sok i startą skórkę cytryny.
  4. Dokładnie wymieszaj tworząc aromatyczną marynatę.
  5. Natrzyj nią mięso z każdej strony, zwracając uwagę, aby marynata wniknęła również pod skórę i posyp szczyptą soli.
  6. Odstaw szynkę do lodówki na noc, aby aromaty dobrze się przegryzły.
  7. Przed pieczeniem wyjmij mięso na około godzinę, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół.
  9. Obłóż mięso liśćmi laurowymi, włóż do siatki na szynkę lub zwiąż sznurkiem wędliniarskim i umieść w naczyniu do pieczenia.
  10. Polej marynatą i dodaj 50 ml ciepłej wody.
  11. Piecz przez 30 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 50-60 minut.
  12. Podczas pieczenia polewaj szynkę sokami, które same wytwarzają się w naczyniu, co 15-20 minut, aby mięso pozostało soczyste.
  13. Po upieczeniu odstaw mięso i przykryj folią aluminiową.
  14. Po około 15-20 minutach zdejmij siatkę lub sznurek.
  15. Pokrój szynkę w plastry. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć