Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Nie potrzeba drogich odświeżaczy ani cudownych granulek z reklamy. Wystarczy coś, co zazwyczaj ląduje w koszu po przygotowaniu herbaty czy ciasta. A działa skuteczniej niż niejeden chemiczny produkt.
Otwierasz lodówkę i pierwsze, co cię uderza to swąd cebuli i ryby. Zaczynasz przeglądać produkty, bo może któryś jest przeterminowany. Okazuje się, że nic złego się nie dzieje, ale po prostu śmierdzi. Szukasz sposobu, po głowie przelatują najróżniejsze myśli. Może jednak wyrzucę? Albo kupię jakiś specyfik.
Czasem najprostsze triki są najlepsze, by poradzić sobie z bardzo uciążliwym problemem. To, co uchodzi za kuchenny odpad, potrafi zdziałać cuda: odświeżyć powietrze, pochłonąć wilgoć i sprawić, że otwierając lodówkę, zamiast nieprzyjemnego zapachu czujesz delikatną, cytrusową nutę. Wystarczy skórka z cytryny, by w kilka godzin rozprawić się z uporczywą wonią cebuli, sera czy ryby.
Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie
Włóż skórkę z cytryny do lodówki
Po wyciśnięciu soku nie wyrzucaj resztek, tylko włóż je do szuflady z warzywami lub połóż na środkowej półce w małym pojemniczku. Zadziała jak naturalny filtr powietrza, oczyszczając wnętrze lodówki. Już po kilku godzinach poczujesz różnicę.
Aby wzmocnić efekt, możesz dodać do pojemnika łyżeczkę soli lub odrobinę sody oczyszczonej. Te dwa składniki pochłaniają wilgoć i neutralizują zapachy, a cytryna wprowadza przyjemny aromat świeżości. Skórkę warto wymieniać co kilka dni, gdy aromat przestanie być wyczuwalny, znaczy, że zrobiła swoje.
Dlaczego skórka z cytryny działa?
Sekret tkwi w naturalnych olejkach eterycznych, które kryje w sobie skórka z cytryny, bo to właśnie dzięki nim cytrus tak intensywnie pachnie. Najwięcej znajdziesz w niej limonenu, cytralu i pinenu. Te związki nie tylko neutralizują zapachy, ale też mają delikatne właściwości przeciwbakteryjne. W praktyce oznacza to, że ograniczają rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się żywności i powstawanie nieprzyjemnych woni.
Porowata struktura skórki działa jak gąbka. Ona pochłania część wilgoci, co zapobiega powstawaniu specyficznego, wręcz duszącego powietrza w lodówce. To szczególnie ważne, gdy przechowujesz warzywa i owoce, które łatwo chłoną obce zapachy. Ten prosty sposób jest całkowicie naturalny, bezpieczny nawet w lodówkach, w których trzymasz jedzenie dla dzieci. Nie wymaga żadnych zbędnych wydatków, bo wystarczy tylko jeden owoc, by mieć zawsze czyste, świeże i przyjemnie pachnące wnętrze lodówki.