Postaw w kuchni na boczniaki i na ich bazie zrób pyszny obiad dla całej rodziny. Rozgrzewająca i sycąca zupa w wegetariańskim wydaniu świetnie wpisze się w jesienno-zimowe menu. Przygotuj flaczki z boczniaków choć raz, a gwarantujemy, że twoi bliscy nie będą chcieli jeść nic innego. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na flaczki z boczniaków:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 400 g boczniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1,5 l domowego bulionu warzywnego,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka soli.
Zasmażka:
- 30 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
O czym warto pamiętać:
- Jeśli chcesz przygotować wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych flaczków, boczniaki spiszą się w tej roli idealnie.
- Po ugotowaniu pozostają jędrne i nie zmieniają naturalnego kształtu. Tym samym idealnie naśladują formę tradycyjnych flaczków.
- Znajdziesz tu również bogate i wyraziste smaki.
- Co więcej, taka wersja flaków jest lżejszą opcją, która nie wymaga jednocześnie długiego gotowania jak w przypadku tych tradycyjnych.
- Po wlaniu bulionu do garnka gotuj całość ok. 15 minut.
- Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca i kremowa, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę.
- W tym celu musisz najpierw połączyć masło i mąkę na rozgrzanej patelni. Po chwili dodać chochlę wywaru z garnka i dokładnie wymieszać.
- Dopiero po dokładnym wymieszaniu możesz wlać zasmażkę do garnka z pozostałymi składnikami.
- Flaczki z boczniaków możesz serwować ze świeżym pieczywem. Warto jednak pamiętać, że danie samo w sobie jest bardzo sycące, dlatego możesz też spokojnie podawać je solo.
- Z wyżej wymienionych proporcji wychodzi ok. 8 porcji.