Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Flaczki z boczniaków. Tradycyjny smak bez grama mięsa

Postaw w kuchni na boczniaki i na ich bazie zrób pyszny obiad dla całej rodziny. Rozgrzewająca i sycąca zupa w wegetariańskim wydaniu świetnie wpisze się w jesienno-zimowe menu. Przygotuj flaczki z boczniaków choć raz, a gwarantujemy, że twoi bliscy nie będą chcieli jeść nic innego. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na flaczki z boczniaków:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 400 g boczniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1,5 l domowego bulionu warzywnego,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka soli.

Zasmażka:  

  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

O czym warto pamiętać:

  • Jeśli chcesz przygotować wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych flaczków, boczniaki spiszą się w tej roli idealnie.
  • Po ugotowaniu pozostają jędrne i nie zmieniają naturalnego kształtu. Tym samym idealnie naśladują formę tradycyjnych flaczków.
  • Znajdziesz tu również bogate i wyraziste smaki.
  • Co więcej, taka wersja flaków jest lżejszą opcją, która nie wymaga jednocześnie długiego gotowania jak w przypadku tych tradycyjnych.
  • Po wlaniu bulionu do garnka gotuj całość ok. 15 minut.
  • Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca i kremowa, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę.
  • W tym celu musisz najpierw połączyć masło i mąkę na rozgrzanej patelni. Po chwili dodać chochlę wywaru z garnka i dokładnie wymieszać.
  • Dopiero po dokładnym wymieszaniu możesz wlać zasmażkę do garnka z pozostałymi składnikami.
  • Flaczki z boczniaków możesz serwować ze świeżym pieczywem. Warto jednak pamiętać, że danie samo w sobie jest bardzo sycące, dlatego możesz też spokojnie podawać je solo.
  • Z wyżej wymienionych proporcji wychodzi ok. 8 porcji.
Więcej wideo
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsaZrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracjiSprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Ciasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobieniaCiasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobienia
Sernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieniSernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieni
Do chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwyconaDo chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwycona
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne