Rozgrzewający kompot z dyni na zimę

Kompot z dyni to wspaniały sposób na rozgrzanie organizmu, dostarczenie sobie porcji witamin i minerałów i oczywiście wspaniały, orzeźwiający smak. Jest idealny na zimę, na chłodne wieczory. Od dziś dynia nie będzie kojarzyć Ci się tylko z zupą - kremem lub ozdobami na Halloween. Jak go zrobić? Czy możemy go pasteryzować? Sprawdź sam!

Dynię można zjadać na surowo, gotowaną, można również zrobić z niej kompot
Źródło zdjęć: © 123RF

Dynia - wartości odżywcze

Dynia od wieków jest doceniana jako wartościowe warzywo, dodatkowo wykazujące działanie lecznicze. Meksykańscy Indianie znaleźli do niej zastosowanie tak w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Obecnie dynie uprawiane są głównie w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, stolicą jej upraw jest miasto Morton w stanie Illinois.

Dynia zawiera w sobie duże pokłady witamin, m.in. witaminę A, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Bogata jest również w związki mineralne, takie jak:

  • cynk;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • wapń;
  • żelazo;
  • sód;

Dzięki zawartości tych składników, dynia jest zalecana w przypadku między innymi nadciśnienia i chorób serca. Wykazuje również działanie antynowotworowe. Polecana jest także w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej, jest też doskonałym sposobem na pasożyty u dzieci.

Dynia zawiera niewielką ilość kalorii - 100 gram to około 26 kcal, ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki tym właściwościom można ją uznać za sprzymierzeńca w walce z nadwagą lub otyłością.

Dynię można zjadać na surowo, gotowaną, można również zrobić z niej kompot. W jaki sposób?

Kompot z dyni z cytryną - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cytryna;
  • 400 g dyni;
  • 3 łyżki cukru;
  • 12 goździków;
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm.

2. Do garnka wlewamy litr wody. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem. Odkrawamy cztery plastry, z reszty wyciskamy sok do wody w naszykowanym wcześniej garnku.

3. Do garnka wsypujemy cukier i goździków. Wodę z cukrem oraz cytryną zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną kostkę.

4. Garnek przykrywamy, gotujemy jeszcze około 5 minut, do czasu kompot się ponownie zagotuje.

5. Zmniejszamy moc palnika. Po ugotowaniu przelewamy od razu do szklanek. Można także zjeść dynię z kompotu. Kompot z dyni jest gotowy.

Obraz
© 123RF

Kompot z dyni i z jabłek

Potrzebne składniki:

  • 1 kg jabłek;
  • 1 kg dyni;
  • 1 laska cynamonu;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5 goździków;
  • 3 l wody
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Jabłka i dynię myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek, miąższ z dyni kroimy w kostkę, jabłka w ćwiartki, wsypujemy je do garnka.

2. Zalewamy wodą. Dodajemy cynamon, goździki, imbir i gotujemy na zmniejszonym palniku przez mniej więcej 40 minut.

3. Na koniec dosypujemy cukru, według naszego uznania.

4. Gotowy kompot przelewamy do słoików i możemy zapasteryzować.

5. Słoiki wkładamy do garnka, wyłożonego bawełnianą ściereczkę i gotujemy w temperaturze około 85 stopni C przez 7 do 10 minut. Gotowe!

Kompot z dyni na zimę - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 dynia (większa 7 - 8);
  • 10 goździków;
  • sok wyciśnięty z 10 cytryn;
  • kawałek kory cynamonu;
  • cukier, około 1,5 kg.

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy miąższu i pestek. Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, do 7/8 jego wysokości.

2. Zalewamy wodą w sposób, aby dynia została przykryta, dodajemy sok z cytryny, goździki oraz cynamon. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce (może być balkon w zimie lub lodówka).

3. Po upływie 24 godzin dodajemy do kompotu cukier i podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorący kompot wlewamy do słoików i pasteryzujemy od 7 do 10 minut w temperaturze około 85 stopni C i gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację