Rozgrzewający kompot z dyni na zimę

Kompot z dyni to wspaniały sposób na rozgrzanie organizmu, dostarczenie sobie porcji witamin i minerałów i oczywiście wspaniały, orzeźwiający smak. Jest idealny na zimę, na chłodne wieczory. Od dziś dynia nie będzie kojarzyć Ci się tylko z zupą - kremem lub ozdobami na Halloween. Jak go zrobić? Czy możemy go pasteryzować? Sprawdź sam!

Dynię można zjadać na surowo, gotowaną, można również zrobić z niej kompot
Źródło zdjęć: © 123RF

Dynia - wartości odżywcze

Dynia od wieków jest doceniana jako wartościowe warzywo, dodatkowo wykazujące działanie lecznicze. Meksykańscy Indianie znaleźli do niej zastosowanie tak w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Obecnie dynie uprawiane są głównie w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, stolicą jej upraw jest miasto Morton w stanie Illinois.

Dynia zawiera w sobie duże pokłady witamin, m.in. witaminę A, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Bogata jest również w związki mineralne, takie jak:

  • cynk;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • wapń;
  • żelazo;
  • sód;

Dzięki zawartości tych składników, dynia jest zalecana w przypadku między innymi nadciśnienia i chorób serca. Wykazuje również działanie antynowotworowe. Polecana jest także w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej, jest też doskonałym sposobem na pasożyty u dzieci.

Dynia zawiera niewielką ilość kalorii - 100 gram to około 26 kcal, ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki tym właściwościom można ją uznać za sprzymierzeńca w walce z nadwagą lub otyłością.

Dynię można zjadać na surowo, gotowaną, można również zrobić z niej kompot. W jaki sposób?

Kompot z dyni z cytryną - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cytryna;
  • 400 g dyni;
  • 3 łyżki cukru;
  • 12 goździków;
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm.

2. Do garnka wlewamy litr wody. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem. Odkrawamy cztery plastry, z reszty wyciskamy sok do wody w naszykowanym wcześniej garnku.

3. Do garnka wsypujemy cukier i goździków. Wodę z cukrem oraz cytryną zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną kostkę.

4. Garnek przykrywamy, gotujemy jeszcze około 5 minut, do czasu kompot się ponownie zagotuje.

5. Zmniejszamy moc palnika. Po ugotowaniu przelewamy od razu do szklanek. Można także zjeść dynię z kompotu. Kompot z dyni jest gotowy.

Obraz
© 123RF

Kompot z dyni i z jabłek

Potrzebne składniki:

  • 1 kg jabłek;
  • 1 kg dyni;
  • 1 laska cynamonu;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5 goździków;
  • 3 l wody
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Jabłka i dynię myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek, miąższ z dyni kroimy w kostkę, jabłka w ćwiartki, wsypujemy je do garnka.

2. Zalewamy wodą. Dodajemy cynamon, goździki, imbir i gotujemy na zmniejszonym palniku przez mniej więcej 40 minut.

3. Na koniec dosypujemy cukru, według naszego uznania.

4. Gotowy kompot przelewamy do słoików i możemy zapasteryzować.

5. Słoiki wkładamy do garnka, wyłożonego bawełnianą ściereczkę i gotujemy w temperaturze około 85 stopni C przez 7 do 10 minut. Gotowe!

Kompot z dyni na zimę - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 dynia (większa 7 - 8);
  • 10 goździków;
  • sok wyciśnięty z 10 cytryn;
  • kawałek kory cynamonu;
  • cukier, około 1,5 kg.

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy miąższu i pestek. Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, do 7/8 jego wysokości.

2. Zalewamy wodą w sposób, aby dynia została przykryta, dodajemy sok z cytryny, goździki oraz cynamon. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce (może być balkon w zimie lub lodówka).

3. Po upływie 24 godzin dodajemy do kompotu cukier i podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorący kompot wlewamy do słoików i pasteryzujemy od 7 do 10 minut w temperaturze około 85 stopni C i gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯