Rozgrzewający kompot z dyni na zimę

Kompot z dyni to wspaniały sposób na rozgrzanie organizmu, dostarczenie sobie porcji witamin i minerałów i oczywiście wspaniały, orzeźwiający smak. Jest idealny na zimę, na chłodne wieczory. Od dziś dynia nie będzie kojarzyć Ci się tylko z zupą - kremem lub ozdobami na Halloween. Jak go zrobić? Czy możemy go pasteryzować? Sprawdź sam!

Dynię można zjadać na surowo, gotowaną, można również zrobić z niej kompot
Źródło zdjęć: © 123RF

Dynia - wartości odżywcze

Dynia od wieków jest doceniana jako wartościowe warzywo, dodatkowo wykazujące działanie lecznicze. Meksykańscy Indianie znaleźli do niej zastosowanie tak w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Obecnie dynie uprawiane są głównie w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, stolicą jej upraw jest miasto Morton w stanie Illinois.

Dynia zawiera w sobie duże pokłady witamin, m.in. witaminę A, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Bogata jest również w związki mineralne, takie jak:

  • cynk;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • wapń;
  • żelazo;
  • sód;

Dzięki zawartości tych składników, dynia jest zalecana w przypadku między innymi nadciśnienia i chorób serca. Wykazuje również działanie antynowotworowe. Polecana jest także w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej, jest też doskonałym sposobem na pasożyty u dzieci.

Dynia zawiera niewielką ilość kalorii - 100 gram to około 26 kcal, ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki tym właściwościom można ją uznać za sprzymierzeńca w walce z nadwagą lub otyłością.

Dynię można zjadać na surowo, gotowaną, można również zrobić z niej kompot. W jaki sposób?

Kompot z dyni z cytryną - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cytryna;
  • 400 g dyni;
  • 3 łyżki cukru;
  • 12 goździków;
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm.

2. Do garnka wlewamy litr wody. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem. Odkrawamy cztery plastry, z reszty wyciskamy sok do wody w naszykowanym wcześniej garnku.

3. Do garnka wsypujemy cukier i goździków. Wodę z cukrem oraz cytryną zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną kostkę.

4. Garnek przykrywamy, gotujemy jeszcze około 5 minut, do czasu kompot się ponownie zagotuje.

5. Zmniejszamy moc palnika. Po ugotowaniu przelewamy od razu do szklanek. Można także zjeść dynię z kompotu. Kompot z dyni jest gotowy.

Obraz
© 123RF

Kompot z dyni i z jabłek

Potrzebne składniki:

  • 1 kg jabłek;
  • 1 kg dyni;
  • 1 laska cynamonu;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5 goździków;
  • 3 l wody
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Jabłka i dynię myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek, miąższ z dyni kroimy w kostkę, jabłka w ćwiartki, wsypujemy je do garnka.

2. Zalewamy wodą. Dodajemy cynamon, goździki, imbir i gotujemy na zmniejszonym palniku przez mniej więcej 40 minut.

3. Na koniec dosypujemy cukru, według naszego uznania.

4. Gotowy kompot przelewamy do słoików i możemy zapasteryzować.

5. Słoiki wkładamy do garnka, wyłożonego bawełnianą ściereczkę i gotujemy w temperaturze około 85 stopni C przez 7 do 10 minut. Gotowe!

Kompot z dyni na zimę - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 dynia (większa 7 - 8);
  • 10 goździków;
  • sok wyciśnięty z 10 cytryn;
  • kawałek kory cynamonu;
  • cukier, około 1,5 kg.

Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy miąższu i pestek. Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, do 7/8 jego wysokości.

2. Zalewamy wodą w sposób, aby dynia została przykryta, dodajemy sok z cytryny, goździki oraz cynamon. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce (może być balkon w zimie lub lodówka).

3. Po upływie 24 godzin dodajemy do kompotu cukier i podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorący kompot wlewamy do słoików i pasteryzujemy od 7 do 10 minut w temperaturze około 85 stopni C i gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów