Jak zrobić dobre przetwory na zimę? Zobacz, o czym trzeba pamiętać
Lato to doskonały czas na przygotowanie przetworów na zimę. Wtedy właśnie na straganach znajdziemy największe bogactwo owoców i warzyw. Wygrzewające się na słońcu owoce są dojrzałe, słodkie, soczyste i po prostu przepyszne. Warto przygotować z nich różne przetwory, zachowując dla siebie trochę lata na długie i chłodne zimowe wieczory.
Przetwory z owoców
Owoce na przetwory, zwłaszcza te do dżemów i powideł, muszą być bardzo dojrzałe. Wtedy właśnie są najsłodsze i najbogatsze w smaku. Dodatkowo zależy nam na tym, aby owoce te były miękkie, będziemy musieli je przecież rozgotować. Trzeba również pamiętać, że dżemy i powidła musimy pasteryzować.
Choć maliny dostępne są aż do listopada, to właśnie letnie, dojrzewające w słońcu maliny są najsłodsze. Dlatego też dżemy i soki z malin przygotowane w okresie wakacyjnym będą smakowały najlepiej.
Śliwki, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, truskawki i czereśnie, mogą posłużyć nam też do przygotowania pysznych, orzeźwiających kompotów. W tym przypadku dobrze jest wybrać nieco twardsze owoce. Wtedy zachowają one swoją formę podczas gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na marynowane kurki
Warzywne przetwory
Wybierając w sklepie czy na straganie warzywa na przetwory, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy są one świeże. Jeżeli użyjemy świeżych ogórków czy papryki, zamiast tych, które leżakowały w sklepie od dłuższego czasu, zachowają one kształt i formę nawet po przetworzeniu.
Natomiast do sosów, czy warzywnych dżemów, podobnie jak w przypadku owoców, powinniśmy użyć miękkich i bardzo dojrzałych warzyw. Ich smak będzie znacznie intensywniejszy i łatwiej się one rozpadną podczas gotowania.
Przepis na dżem z czereśni
Składniki:
- 3 kg czereśni
- 600 g cukru
- Sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Usuń ogonki i wydryluj czereśnie.
- Zasyp owoce cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Może to potrwać kilka godzin.
- Następnie w garnku zagotuj owoce. Na powierzchni czereśni będzie tworzyła się piana. Zdejmij ją. Dodaj sok z cytryny. Gotuj, aż owoce się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
- Gotowy dżem przełóż do słoików i postaw je do góry dnem.