Jak zrobić dobre przetwory na zimę? Zobacz, o czym trzeba pamiętać

Lato to doskonały czas na przygotowanie przetworów na zimę. Wtedy właśnie na straganach znajdziemy największe bogactwo owoców i warzyw. Wygrzewające się na słońcu owoce są dojrzałe, słodkie, soczyste i po prostu przepyszne. Warto przygotować z nich różne przetwory, zachowując dla siebie trochę lata na długie i chłodne zimowe wieczory.

Jak zrobić dobre przetwory?Jak zrobić dobre przetwory?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przetwory z owoców

Owoce na przetwory, zwłaszcza te do dżemów i powideł, muszą być bardzo dojrzałe. Wtedy właśnie są najsłodsze i najbogatsze w smaku. Dodatkowo zależy nam na tym, aby owoce te były miękkie, będziemy musieli je przecież rozgotować. Trzeba również pamiętać, że dżemy i powidła musimy pasteryzować.

Choć maliny dostępne są aż do listopada, to właśnie letnie, dojrzewające w słońcu maliny są najsłodsze. Dlatego też dżemy i soki z malin przygotowane w okresie wakacyjnym będą smakowały najlepiej.

Śliwki, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, truskawki i czereśnie, mogą posłużyć nam też do przygotowania pysznych, orzeźwiających kompotów. W tym przypadku dobrze jest wybrać nieco twardsze owoce. Wtedy zachowają one swoją formę podczas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na marynowane kurki

Warzywne przetwory

Wybierając w sklepie czy na straganie warzywa na przetwory, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy są one świeże. Jeżeli użyjemy świeżych ogórków czy papryki, zamiast tych, które leżakowały w sklepie od dłuższego czasu, zachowają one kształt i formę nawet po przetworzeniu.

Natomiast do sosów, czy warzywnych dżemów, podobnie jak w przypadku owoców, powinniśmy użyć miękkich i bardzo dojrzałych warzyw. Ich smak będzie znacznie intensywniejszy i łatwiej się one rozpadną podczas gotowania.

Przepis na dżem z czereśni

Składniki:

  • 3 kg czereśni
  • 600 g cukru
  • Sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Usuń ogonki i wydryluj czereśnie.
  2. Zasyp owoce cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Może to potrwać kilka godzin.
  3. Następnie w garnku zagotuj owoce. Na powierzchni czereśni będzie tworzyła się piana. Zdejmij ją. Dodaj sok z cytryny. Gotuj, aż owoce się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
  4. Gotowy dżem przełóż do słoików i postaw je do góry dnem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥