Trwa ładowanie...

Jak zrobić dobre przetwory na zimę? Zobacz, o czym trzeba pamiętać

Lato to doskonały czas na przygotowanie przetworów na zimę. Wtedy właśnie na straganach znajdziemy największe bogactwo owoców i warzyw. Wygrzewające się na słońcu owoce są dojrzałe, słodkie, soczyste i po prostu przepyszne. Warto przygotować z nich różne przetwory, zachowując dla siebie trochę lata na długie i chłodne zimowe wieczory.

Jak zrobić dobre przetwory?Jak zrobić dobre przetwory?Źródło: Adobe Stock
darfvea
darfvea

Przetwory z owoców

Owoce na przetwory, zwłaszcza te do dżemów i powideł, muszą być bardzo dojrzałe. Wtedy właśnie są najsłodsze i najbogatsze w smaku. Dodatkowo zależy nam na tym, aby owoce te były miękkie, będziemy musieli je przecież rozgotować. Trzeba również pamiętać, że dżemy i powidła musimy pasteryzować.

Choć maliny dostępne są aż do listopada, to właśnie letnie, dojrzewające w słońcu maliny są najsłodsze. Dlatego też dżemy i soki z malin przygotowane w okresie wakacyjnym będą smakowały najlepiej.

Śliwki, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, truskawki i czereśnie, mogą posłużyć nam też do przygotowania pysznych, orzeźwiających kompotów. W tym przypadku dobrze jest wybrać nieco twardsze owoce. Wtedy zachowają one swoją formę podczas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na marynowane kurki

Warzywne przetwory

Wybierając w sklepie czy na straganie warzywa na przetwory, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy są one świeże. Jeżeli użyjemy świeżych ogórków czy papryki, zamiast tych, które leżakowały w sklepie od dłuższego czasu, zachowają one kształt i formę nawet po przetworzeniu.

darfvea

Natomiast do sosów, czy warzywnych dżemów, podobnie jak w przypadku owoców, powinniśmy użyć miękkich i bardzo dojrzałych warzyw. Ich smak będzie znacznie intensywniejszy i łatwiej się one rozpadną podczas gotowania.

Przepis na dżem z czereśni

Składniki:

  • 3 kg czereśni
  • 600 g cukru
  • Sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Usuń ogonki i wydryluj czereśnie.
  2. Zasyp owoce cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Może to potrwać kilka godzin.
  3. Następnie w garnku zagotuj owoce. Na powierzchni czereśni będzie tworzyła się piana. Zdejmij ją. Dodaj sok z cytryny. Gotuj, aż owoce się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
  4. Gotowy dżem przełóż do słoików i postaw je do góry dnem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj