Kompot z winogron - dla zdrowia, energii i witalności

Podawany w upalny dzień do obiadu, deseru lub podwieczorku, wspaniale gasi pragnienie. Kompot z winogron, bo o nim mowa, oprócz walorów smakowych ma w sobie również moc witamin i minerałów korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi nam ten słodki napój oraz wskazówki, jak go ugotować, znajdziesz w poniższym artykule.

Kompot z winogron - dla zdrowia, energii i witalności
Źródło zdjęć: © 123RF

Kompot z winogron - korzyści dla zdrowia

Kompot z winogron to prosty w wykonaniu napój, który każdy z nas może zrobić sam w domu. Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, jakie są właściwości winogron, bo jak się okazuje, pozytywnych skutków spożywania tych owoców jest wiele.

Winogrona bogate są w takie związki jak::

  • cynk;
  • fluor;
  • fosfor;
  • magnez;
  • mangan;
  • miedź;
  • potas;
  • selen;
  • sód;
  • wapń;
  • żelazo.

A także w cenne witaminy, jak:

  • witaminę A;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminę C;
  • witaminę E.

W skórce oraz pestkach znajdziemy zaś najwięcej:

  • flawonoidów;
  • kwasu foliowego;
  • niacyny;
  • ryboflawiny;
  • tiaminy.

Dzięki takiemu bogactwu witamin i związków mineralnych winogrona wspomagają pracę żołądka i jelit, zapobiegają zaparciom i wspomagają proces trawienia. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, w szczególności prostaty i jelita grubego, a oprócz tego wzmacniają kości i zwiększają ogólną odporność organizmu. Z tego właśnie powodu powinniśmy jak najczęściej zajadać się tymi owocami, na surowo lub w formie przetworzonej, tak jak najbardziej nam pasuje.

Jak zrobić dobry kompot z winogron?

Dobry kompot z winogron można zrobić w domowych warunkach w bardzo prosty sposób. Potrzebujemy:

  • 2,5 kg winogron (najlepiej ciemnych);
  • 0,5 kg cukru;
  • 1,5 l wody;
  • 4 wyparzone słoiki o pojemności 1 l.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myjemy winogrona, oddzielamy od kiści, sprawdzamy, czy nie są zepsute i wkładamy je równomiernie do słoików (zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni).

2. Zalewamy wodą garnek, dosypujemy do niego cukru.

3. Gotujemy wodę do zupełnego rozpuszczenia się cukru.

4. Po zagotowaniu się wody z cukrem nalewamy ją do słoików.

5. Słoiki dokładnie zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji.

Pasteryzować możemy na dwa sposoby:

1. Słoiki gotujemy w dużym garnku, wyściełanym ściereczką bawełnianą lub pieluchą tetrową. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 30 minut. Ważne, aby słoiki między sobą się nie stykały.

2. Pasteryzacji można też dokonać, wkładając słoiki do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni. Temperatura nie powinna być wyższa, aby nie gumki w słoikach się nie uszkodziły. W tym przypadku proces pasteryzacji również powinien trwać 30 minut.

Obraz
© 123RF

Następnie, jeśli upewnimy się, że udało nam się poprawnie zapasteryzować kompot (wieczka nie powinny się odciskać), odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce. Jeśli pasteryzacja się nie do końca udała, należy odstawić słoiki do góry dnem i w ciągu kilku godzin, gdy temperatura w środku słoika spadnie, proces powinien się zakończyć sukcesem.

Tak zrobiony kompot z winogron powinniśmy otworzyć nie wcześniej, jak po tygodniu, aby składniki mogły się ze sobą dobrze wymieszać. W chłodnym miejscu zamknięty kompot z winogron może stać nawet rok.

Kompot z winogron i jabłek - przepis

Smak kompotu z winogron możemy wzbogacić, dodając do niego jabłka. Do przygotowania napoju będziemy potrzebować:

  • 1 kg winogron;
  • 1 kg jabłek;
  • 2 l wody;
  • 0,5 kg cukru;
  • 0,5 cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Owoce myjemy dokładnie, jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby ich kolor się nie zmienił.

2. Winogrona oddzielamy od gałązek i sprawdzamy, czy nie są zepsute.

3. Wkładamy owoce do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Gotujemy przez 30 minut.

4. Po ugotowaniu cedzimy kompot przez sitko.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯