Kompot z winogron - dla zdrowia, energii i witalności
Podawany w upalny dzień do obiadu, deseru lub podwieczorku, wspaniale gasi pragnienie. Kompot z winogron, bo o nim mowa, oprócz walorów smakowych ma w sobie również moc witamin i minerałów korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi nam ten słodki napój oraz wskazówki, jak go ugotować, znajdziesz w poniższym artykule.
Kompot z winogron - korzyści dla zdrowia
Winogrona bogate są w takie związki jak::
A także w cenne witaminy, jak:
- witaminę A;
- witaminy z grupy B;
- witaminę C;
- witaminę E.
W skórce oraz pestkach znajdziemy zaś najwięcej:
- flawonoidów;
- kwasu foliowego;
- niacyny;
- ryboflawiny;
- tiaminy.
Dzięki takiemu bogactwu witamin i związków mineralnych winogrona wspomagają pracę żołądka i jelit, zapobiegają zaparciom i wspomagają proces trawienia. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, w szczególności prostaty i jelita grubego, a oprócz tego wzmacniają kości i zwiększają ogólną odporność organizmu. Z tego właśnie powodu powinniśmy jak najczęściej zajadać się tymi owocami, na surowo lub w formie przetworzonej, tak jak najbardziej nam pasuje.
Jak zrobić dobry kompot z winogron?
Dobry kompot z winogron można zrobić w domowych warunkach w bardzo prosty sposób. Potrzebujemy:
- 2,5 kg winogron (najlepiej ciemnych);
- 0,5 kg cukru;
- 1,5 l wody;
- 4 wyparzone słoiki o pojemności 1 l.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie myjemy winogrona, oddzielamy od kiści, sprawdzamy, czy nie są zepsute i wkładamy je równomiernie do słoików (zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni).
2. Zalewamy wodą garnek, dosypujemy do niego cukru.
3. Gotujemy wodę do zupełnego rozpuszczenia się cukru.
4. Po zagotowaniu się wody z cukrem nalewamy ją do słoików.
5. Słoiki dokładnie zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji.
Pasteryzować możemy na dwa sposoby:
1. Słoiki gotujemy w dużym garnku, wyściełanym ściereczką bawełnianą lub pieluchą tetrową. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 30 minut. Ważne, aby słoiki między sobą się nie stykały.
2. Pasteryzacji można też dokonać, wkładając słoiki do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni. Temperatura nie powinna być wyższa, aby nie gumki w słoikach się nie uszkodziły. W tym przypadku proces pasteryzacji również powinien trwać 30 minut.
Następnie, jeśli upewnimy się, że udało nam się poprawnie zapasteryzować kompot (wieczka nie powinny się odciskać), odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce. Jeśli pasteryzacja się nie do końca udała, należy odstawić słoiki do góry dnem i w ciągu kilku godzin, gdy temperatura w środku słoika spadnie, proces powinien się zakończyć sukcesem.
Tak zrobiony kompot z winogron powinniśmy otworzyć nie wcześniej, jak po tygodniu, aby składniki mogły się ze sobą dobrze wymieszać. W chłodnym miejscu zamknięty kompot z winogron może stać nawet rok.
Kompot z winogron i jabłek - przepis
Smak kompotu z winogron możemy wzbogacić, dodając do niego jabłka. Do przygotowania napoju będziemy potrzebować:
- 1 kg winogron;
- 1 kg jabłek;
- 2 l wody;
- 0,5 kg cukru;
- 0,5 cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy dokładnie, jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby ich kolor się nie zmienił.
2. Winogrona oddzielamy od gałązek i sprawdzamy, czy nie są zepsute.
3. Wkładamy owoce do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Gotujemy przez 30 minut.
4. Po ugotowaniu cedzimy kompot przez sitko.
Smacznego!