Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoje codzienne wybory przy stole mają większą moc, niż ci się wydaje. Jeśli chcesz mieć więcej energii i spokój z wynikami badań, da się to zrobić bez wydawania miliona monet na superfoods i suplementy. Wystarczy tylko odpowiednia dieta i wprowadzenie pewnej grupy produktów.
Produkty roślinne są traktowane przez wielu z nas trochę po macoszemu. Czasem zjemy surówkę do obiadu, a czasem kanapkę z pomidorem. A co jeśli powiem ci, że właśnie warzywa powinny być podstawą diety? Nie namawiam do weganizmu, bo nie o to chodzi. Warto jednak wprowadzić więcej produktów roślinnych do swojego codziennego menu. Dlaczego to takie ważne? Dieta oparta na warzywach i zbożach może zmniejszać ryzyko niektórych chorób.
Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi
Dieta oparta na produktach roślinnych wspiera zdrowie
Temu zjawisku postanowili przyjrzeć się naukowcy z Uniwersytetu w Wiedniu oraz badacze z Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworem (IARC) we Francji oraz z Uniwersytetu Kyung Hee w Seulu w Korei Południowej. Zebrali oni dane 400 tysięcy osób w wieku 37 do 70 lat, które pochodziły z 6 krajów Europejskich (Danii, Włoch, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii). Raporty z badania European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) pokazywały, jakie nawyki żywieniowe mają ci ludzie oraz to, czy na coś przewlekle chorują.
Wyniki okazały się być bardzo ciekawe. Osoby (nawet te po 60 roku życia), których dieta opierała się na produktach roślinnych miały lepsze wyniki badań i niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, raka, choroby serca. Ba, w o wiele mniejszym stopniu groziła im tzw. wielochorobowość, czyli występowanie co najmniej dwóch chorób przewlekłych. Mówi się nawet o różnicy 32 proc.
Choroby przewlekłe niszczą nasze zdrowie
Wielochorobowość staje się powoli plagą naszych czasów. Coraz więcej osób choruje jednocześnie na serce oraz na cukrzycę. Jest to spowodowane trybem życia oraz dietą. Cukrzycy i sercowcy bardzo często są również otyli lub mają nadwagę. Problem ten dotyka nie tylko dorosłych po 50 roku życia, ale i młodsze osoby, ba nawet u dzieci diagnozuje się cukrzycę. Statystyki mówią, że co 3 dziecko w wieku szkolnym jest otyłe. To nie wzięło się znikąd - największą winę ponoszą nawyki żywieniowe i produkty, po które sięgamy. W wielu przypadkach są to słodycze i przetworzone dania.
Dieta roślinna jest ważna, ale nie musisz rezygnować z mięsa
Czy trzeba przejść na weganizm lub wegetarianizm? Dobra wiadomość dla mięsożerców: nie jest to konieczne. Warto jednak nieco zmniejszyć porcje mięsa na rzecz warzyw, owoców, orzechów, strączków i produktów pełnoziarnistych. Ta mała zmiana w diecie może przynieść niesamowite efekty. Badania pokazują, jak ważne są te nawyki żywieniowe dla naszego zdrowia. Nie tylko mamy mniejszą szansę na zachorowanie na chorobę metaboliczną, ale łatwiej też utrzymuje się prawidłową wagę.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.