WAŻNE
TERAZ

Potrącił czterech nastolatków. Poważny wypadek na Pomorzu

Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same

Blacha brudna od tłuszczu i zaschniętego jedzenia spędza sen z powiek. Mycie jej zawsze odkłada się na sam koniec, bo wydaje się, że trzeba ją godzinami szorować. Co, jeśli powiem ci, że czyszczenie blachy z piekarnika nie musi być okupione trudem i cierpieniem? Od teraz nie będziesz się już nią męczyć.

Czyszczenie blachy z piekarnika może być łatweCzyszczenie blachy z piekarnika może być łatwe
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Obiad z pieczonym kurczakiem, warzywa z ziołami, a potem... walka z przypaloną blachą. Znany scenariusz? Czyszczenie blachy z piekarnika to jeden z najczęstszych problemów w kuchni. Zwykłe płyny do naczyń zawodzą, a agresywna chemia nie każdemu odpowiada. Tymczasem istnieje metoda stara jak świat. Jest tania, skuteczna i bezpieczna. Do jej wykonania nie potrzebujesz drogich specyfików, tylko tego, co masz w domu. W kilka minut poradzisz sobie nawet z grubą warstwą przypalonego tłuszczu.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Skąd bierze się trudny do usunięcia osad?

W przeciwieństwie do talerzy czy patelni blacha do piekarnika ma kontakt z bardzo wysoką temperaturą i najczęściej z tłuszczem. To połączenie powoduje zjawisko polimeryzacji. Na czym ona polega? Tłuszcze zmieniają się w trudne do usunięcia, lepkie i gęste związki. Te przywierają do metalu, tworząc twardą skorupę. Szczególnie oporny jest tłuszcz z mięsa, skórki drobiu czy marynat z cukrem. Jeśli blacha nie zostanie wyczyszczona od razu po użyciu, osad zastyga, a z czasem jego warstwa staje się niemal nie do ruszenia. Na szczęście da się temu zaradzić bez użycia toksycznych środków czyszczących.

Skuteczne czyszczenie blachy z piekarnika krok po kroku

Składniki i narzędzia, których potrzebujesz:

  • szklanka sody oczyszczonej,
  • litr gorącej wody (wrzątek),
  • gąbka i druciak,
  • gumowe rękawiczki.

Instrukcja:

  1. Ubrudzoną i wystudzoną blachę włóż do wanny lub dużego zlewu.
  2. Obficie posyp ją sodą oczyszczoną: cała powierzchnia powinna być pokryta proszkiem.
  3. Zostaw na 20 minut, w tym czasie soda zacznie "odklejać" tłuszcz.
  4. Po tym czasie polej blachę gorącą wodą. Możesz dolać więcej, by cała była zanurzona.
  5. Odczekaj kolejne 10-15 minut, wtedy wrzątek aktywuje sodę i zacznie rozpuszczać zabrudzenia.
  6. Załóż rękawiczki i przystąp do szorowania: najpierw gąbką, potem w razie potrzeby druciakiem.
  7. Powtarzaj czynność miejscowo, aż cała blacha będzie czysta.
  8. Spłucz, osusz, odstaw i gotowe!

Nie musisz już wydawać fortuny na środki do czyszczenia piekarnika. Wystarczy wrzątek i soda oczyszczona. Tą metodą wyczyścisz też ruszt z piekarnika, kratki z grilla czy przypalony garnek. Czyszczenie blachy z piekarnika może być szybkie, tanie i bezpieczne - wystarczy sięgnąć po to, co masz już w domu.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie