Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia

Pospolicie rośnie w wielu ogrodach, jest prosta w uprawie i pięknie prezentuje się w doniczkach. Macierzanka to popularna roślina, ale nie każdy wie, jak pomocna bywa też w kuchni.

Macierzanka rośnie pospolicie w wielu ogrodachMacierzanka rośnie pospolicie w wielu ogrodach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Irina Borsuchenko
Ewa Malinowska

Łatwo ją pomylić z kuzynem, czyli tymiankiem właściwym (Thymus vulgaris). Jednak macierzanka, której nazwa łacińska to najczęściej macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum), tworzy płożące się, delikatne pędy, które formują gęste, aromatyczne dywany idealne na skalniaki lub do sadzenia w doniczkach. W naszych ogrodach spotykamy też często macierzankę cytrynową (Thymus citriodorus), która, jak już podpowiada sama nazwa, charakteryzuje się orzeźwiającym, cytrusowym aromatem.

Jest mrozoodporna, wymaga jedynie słońca i piaszczystej, przepuszczalnej, a nawet ubogiej gleby, by odwdzięczyć się obfitym kwitnieniem i intensywnym zapachem. Nie każdy jednak wie, że jest nie tylko piękna, ale również zdrowa.

Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą

Macierzanka to nie tylko dekoracja

Sekretem macierzanki są olejki eteryczne w liściach i kwiatach, głównie tymol i karwakrol. To właśnie one przykuły uwagę miłośników zielarstwa.

Macierzanka działa silnie wiatropędnie i rozkurczowo. Pomaga mięśniom gładkim przewodu pokarmowego się rozluźnić, co pozwala na szybsze usunięcie nagromadzonych gazów i złagodzenie uczucia bolesnego skurczu. Dzięki temu staje się naturalnym remedium przy problemach ze wzdęciami.

Napar z macierzanki przyniesie ulgę przy problemach ze wzdęciami
Napar z macierzanki przyniesie ulgę przy problemach ze wzdęciami © Adobe Stock

Jeśli przesadziłeś z jedzeniem, z pomocą przyjdzie napar z macierzanki. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co jest niezbędne do sprawnego strawienia tłustych i ciężkich potraw. W efekcie, uczucie przejedzenia mija szybciej, a żołądek pracuje efektywniej. Macierzanka ma także udowodnione działanie antybakteryjne i odkażające, co pomaga utrzymać równowagę flory jelitowej i przeciwdziałać procesom nadmiernej fermentacji pokarmów.

Oprócz trawienia, macierzanka jest tradycyjnie stosowana na kaszel. Jej olejki eteryczne działają wykrztuśnie, pomagając w usuwaniu zalegającej, gęstej wydzieliny z oskrzeli i gardła. Macierzanka stosowana jest na nieżyty górnych dróg oddechowych, w tym przy suchym kaszlu i problemach typowych dla palaczy.

Macierzanka w kuchni

Macierzanka jest rośliną niemal idealną - pięknie pachnie w ogrodzie, jest rośliną miododajną, przyciągającą pszczoły i motyle, a przede wszystkim stanowi skuteczne i naturalne remedium na codzienne problemy.

Jej smak jest łagodniejszy i bardziej kwiatowy niż w przypadku tymianku. Świeże lub suszone ziele jest idealne do mięs pieczonych (zwłaszcza dziczyzny), marynat, pasztetów i gulaszy, gdzie nie tylko wzbogaca smak, ale i ułatwia ich trawienie. Dawniej dodawano ją nawet do kiszenia ogórków, aby nadać im korzenny aromat.

Aby wykorzystać jej właściwości trawienne, wystarczy przygotować prosty napar. Łyżkę suszonego ziela zalewamy wrzątkiem i parzymy kwadrans pod przykryciem. Taki napar pije się zazwyczaj po posiłku, by poczuć natychmiastową ulgę i lekkość.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza