Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej serwujemy je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jednak gołąbki doskonale poddają się najróżniejszym kulinarnym modyfikacjom. Wypróbujcie przepis na przepyszne gołąbki z niezwykle wyrazistym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną paprykąGołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką
Monika Lemko

Farsz:

  • 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • 1 duża biała cebula
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 duża czerwona papryka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej
  • 1 płaska mielona słodka papryka wędzona
  • ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ponadto:

Przepis

  • Farsz: paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
  • Paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
  • Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
  • Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
  • Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
  • Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
  • Pieczemy w 200 st. C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
  • Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji