Kotlety z grochu z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej
Pyszne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Równie dobrze możemy je przygotować z... grochu. Sekretem są aromatyczne przyprawy, dzięki którym danie nie będzie mdłe. Do tego surówka z kapusty pekińskiej, kasza bulgur i zdrowy obiad gotowy.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Na kotlety (10 sztuk):
Surówka:
- 0,5 kapusty pekińskiej
- marchewka
- biała część pora
- sok z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
Dodatkowo:
- 200 g kaszy bulgur
Przepis
- Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu, aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek, pietruszkę, doprawić pieprzem.
- Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
- Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem.
- Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu, soku z cytryny i 1 łyżeczki chrzanu.
- Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl