Kotleciki z musem warzywnym

Kotleciki roślinne, jesienne – któż ich nie lubi? A ten sos! Ten mus! Ten krem! Dzięki nim Małoletni pałaszuje, aż się kurzy, konkretną porcyjkę dyni (której – nawiasem mówiąc – nienawidzi) i w dodatku domaga się dokładki. Danie nie jest błyskawiczne (w najszybszej wersji wymaga poświęcenia godziny), ale naprawdę warto sprawdzić, czy to również wasza bajka. Nie wymaga dodatku jakiejkolwiek mąki, jest zatem naturalnie bezglutenowe, sycące, pełne warzyw, rozgrzewające. Zaopatrzcie się w zioła, składniki i do dzieła!

Kotleciki z musem warzywnymKotleciki z musem warzywnym
oprac. Katarzyna Gileta

Sos:

  • kapusta pekińska lub zwykła biała - 250 g
  • dynia hokkaido lub inna - 250 g
  • cebula, pokrojona w grubą kostkę - 4 szt.
  • czosnek, posiekany - 5 ząbków
  • świeży imbir - 2½ centymetra
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka - kilka listków
  • goździki - 3 szt.
  • kurkuma, mielona - 1 płaska łyżeczka
  • cynamon, mielona - ½ łyżeczki
  • kolendra, mielona - 1 łyżeczka
  • kumin, mielony - 2 łyżeczki
  • słodka papryka, mielona - 2 łyżeczki
  • orzechy nerkowca - 4 łyżki
  • liście kozieradki (opcjonalnie) - 2 kopiaste łyżki
  • sól kamienna - 1–2 łyżeczki lub do smaku
  • woda - 1 szklanka
  • passata pomidorowa - 1 szklanka
  • olej kokosowy - 1 łyżka

Kotleciki:

  • ugotowana ciecierzyca (ekspresowo – ze słoika, nie z puszki) - 2 szklanki
  • ziemniaki, starte na tarce o średnich oczkach - ok. 1½ szklanki
  • posiekane pestki dyni - ½ szklanki
  • czosnek - 3 ząbki
  • kumin, kolendra, pieprz, ostra papryka, mielone - po 1 łyżeczce
  • nasiona kuminu - 1 łyżeczka

Przepis

  • Na patelni podgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chwilę podsmaż.
  • Dodaj wszystkie przyprawy, całość podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Następnie dorzuć grubo pokrojoną kapustę, dynię (hokkaido ze skórką), wlej szklankę wody i passatę.
  • Duś całość pod przykryciem do średniej miękkości dyni (przez ok. 15–20 minut), następnie ostudź i zmiksuj z dodatkiem nerkowców.
  • Gęsty kremowy sos dopraw solą do smaku, dodaj liście kozieradki, podgrzej. Posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Przepis

  • Ugotowaną ciecierzycę przepłucz na sicie, włóż do blendera lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na niejednorodną masę, pełną niedużych grudek (nie miel na hummus, bo nie uda ci się uformować kotlecików). Następnie dodaj do niej starte na tarce ziemniaki, posiekane pestki dyni i przyprawy, oprócz nasion kuminu. Te podpraż na suchej patelni i dołóż do masy lekko podprażone i pięknie pachnące. Wymieszaj, dosól do smaku.
  • Formuj nieduże okrągłe kotleciki, odkładaj na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 190 st. C przez minimum 30 minut.
  • Podawaj z przygotowanym sosem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw