Makaron po chińsku. Smakuje lepiej niż w restauracji
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z dodatkiem sosu sojowego i oleju sezamowego to kwintesencja azjatyckiej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, szybki, a wszystkie składniki łatwo dostępne
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 120 g piersi z kurczaka
- 120 g kapusty pekińskiej
- 4 młode cebulki, cienko pokrojone
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 450 g makaronu ryżowego
- sezam, szczypiorek
Przepis
- Rozgrzej na patelni olej, włóż kurczaka pokrojonego na cienkie kawałki. Smaż 2-3 minuty.
- W międzyczasie ugotuj do miękkości makaron we wrzącej, osolonej wodzie, przez 6-8 minut. Odcedź na durszlaku i przepłucz gorącą wodą.
- Potrząśnij sitem w celu odcedzenia i zostaw do przesuszenia.
- Do kurczaka dodaj kapustę pekińską i młodą cebulkę wraz z sosem sojowym i pieprzem.
- Duś przez około minutę i wymieszaj z gotowym makaronem, zagrzej, podawaj natychmiast z sezamem i szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl