Makaron po chińsku. Smakuje lepiej niż w restauracji
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z dodatkiem sosu sojowego i oleju sezamowego to kwintesencja azjatyckiej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, szybki, a wszystkie składniki łatwo dostępne
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
 - Kategoria przepisów: Makarony
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 3 łyżki oleju sezamowego
 - 120 g piersi z kurczaka
 - 120 g kapusty pekińskiej
 - 4 młode cebulki, cienko pokrojone
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - 450 g makaronu ryżowego
 - sezam, szczypiorek
 
Przepis
- Rozgrzej na patelni olej, włóż kurczaka pokrojonego na cienkie kawałki. Smaż 2-3 minuty.
 - W międzyczasie ugotuj do miękkości makaron we wrzącej, osolonej wodzie, przez 6-8 minut. Odcedź na durszlaku i przepłucz gorącą wodą.
 - Potrząśnij sitem w celu odcedzenia i zostaw do przesuszenia.
 - Do kurczaka dodaj kapustę pekińską i młodą cebulkę wraz z sosem sojowym i pieprzem.
 - Duś przez około minutę i wymieszaj z gotowym makaronem, zagrzej, podawaj natychmiast z sezamem i szczypiorkiem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl