Ekspresowe gołąbki z kapusty pekińskiej
Klasyka polskiej kuchni w nowym wydaniu. Wypróbujcie przepis na szybkie gołąbki bez gotowania kapusty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kapustę ułożyć w większym naczyniu i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach liście robią się miękkie i można rozebrać kapustę. Z liści usunąć twardą część.
- Mięso, cebulę, 1 ząbek czosnku zmielić, ryż ugotować, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy, sól i dokładnie wymieszać.
- Farsz ułożyć na liściach i zawinąć gołąbki jak krokiety. Przełożyć do naczynia.
- Przecier wymieszać z 1 ząbkiem czosnku wyciśniętym przez praskę, doprawić.
- Zalać gołąbki. Piec w nagrzanym piekarniku pod przykryciem, 180°C (góra-dół) przez około 1,5 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl