Skąd biorą się czarne plamki na kapuście pekińskiej? Czy taka kapusta wciąż nadaje się do jedzenia?

Zdarza się, że w kapuście pekińskiej znajdujemy czarne plamki. Zastanawiamy się wtedy, czy taką kapustę wciąż możemy zjeść, czy jednak trzeba ją wyrzucić i czym w ogóle są te czarne plamki? Radzimy

Kapusta pekińskaKapusta pekińska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pat condron

Skąd biorą się czarne plamki?

Za czarne plamki na kapuście pekińskiej odpowiedzialna jest choroba o nazwie pieprzowa plamistość. Dotyka ona warzywa kapustne, które są długo przechowywane. Choroba może ujawnić się też pod wpływem niskich temperatur. Kapusta pekińska lubi temperaturę pokojową, dlatego, zamiast wkładać ją do lodówki lepiej trzymać ją na kuchennym blacie.

Plamki mogą pojawić się na kapuście, nawet jeśli przetrzymywana była ona w sposób prawidłowy. Na rozwój tej choroby wpływ ma bowiem wiele czynników. Powodem może być na przykład przenawożenie kapusty lub zbyt wczesne jej zebranie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te produkty pełne są niezdrowych dodatków

Czy można jeść kapustę z czarnymi plamkami?

Część naukowców twierdzi, że taką kapustę można jeść, jeśli wyrzucimy wierzchnie liście, a kapustę poddamy obróbce termicznej. Takiej kapusty nie jemy więc na surowo, w sałatkach czy surówkach, a raczej dodajemy ją do zup czy gulaszów.

Istnieje także druga grupa naukowców, którzy zdecydowanie odradzają spożycie takiej kapusty, ponieważ mogą znajdować się na niej zarodki groźnych dla człowieka grzybów. Rozsądniej będzie więc taką kapustę od razu wyrzucić.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce