Skąd biorą się czarne plamki na kapuście pekińskiej? Czy taka kapusta wciąż nadaje się do jedzenia?

Zdarza się, że w kapuście pekińskiej znajdujemy czarne plamki. Zastanawiamy się wtedy, czy taką kapustę wciąż możemy zjeść, czy jednak trzeba ją wyrzucić i czym w ogóle są te czarne plamki? Radzimy

Kapusta pekińskaKapusta pekińska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pat condron

Skąd biorą się czarne plamki?

Za czarne plamki na kapuście pekińskiej odpowiedzialna jest choroba o nazwie pieprzowa plamistość. Dotyka ona warzywa kapustne, które są długo przechowywane. Choroba może ujawnić się też pod wpływem niskich temperatur. Kapusta pekińska lubi temperaturę pokojową, dlatego, zamiast wkładać ją do lodówki lepiej trzymać ją na kuchennym blacie.

Plamki mogą pojawić się na kapuście, nawet jeśli przetrzymywana była ona w sposób prawidłowy. Na rozwój tej choroby wpływ ma bowiem wiele czynników. Powodem może być na przykład przenawożenie kapusty lub zbyt wczesne jej zebranie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te produkty pełne są niezdrowych dodatków

Czy można jeść kapustę z czarnymi plamkami?

Część naukowców twierdzi, że taką kapustę można jeść, jeśli wyrzucimy wierzchnie liście, a kapustę poddamy obróbce termicznej. Takiej kapusty nie jemy więc na surowo, w sałatkach czy surówkach, a raczej dodajemy ją do zup czy gulaszów.

Istnieje także druga grupa naukowców, którzy zdecydowanie odradzają spożycie takiej kapusty, ponieważ mogą znajdować się na niej zarodki groźnych dla człowieka grzybów. Rozsądniej będzie więc taką kapustę od razu wyrzucić.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja