Skąd biorą się czarne plamki na kapuście pekińskiej? Czy taka kapusta wciąż nadaje się do jedzenia?
Zdarza się, że w kapuście pekińskiej znajdujemy czarne plamki. Zastanawiamy się wtedy, czy taką kapustę wciąż możemy zjeść, czy jednak trzeba ją wyrzucić i czym w ogóle są te czarne plamki? Radzimy
Skąd biorą się czarne plamki?
Za czarne plamki na kapuście pekińskiej odpowiedzialna jest choroba o nazwie pieprzowa plamistość. Dotyka ona warzywa kapustne, które są długo przechowywane. Choroba może ujawnić się też pod wpływem niskich temperatur. Kapusta pekińska lubi temperaturę pokojową, dlatego, zamiast wkładać ją do lodówki lepiej trzymać ją na kuchennym blacie.
Plamki mogą pojawić się na kapuście, nawet jeśli przetrzymywana była ona w sposób prawidłowy. Na rozwój tej choroby wpływ ma bowiem wiele czynników. Powodem może być na przykład przenawożenie kapusty lub zbyt wczesne jej zebranie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te produkty pełne są niezdrowych dodatków
Czy można jeść kapustę z czarnymi plamkami?
Część naukowców twierdzi, że taką kapustę można jeść, jeśli wyrzucimy wierzchnie liście, a kapustę poddamy obróbce termicznej. Takiej kapusty nie jemy więc na surowo, w sałatkach czy surówkach, a raczej dodajemy ją do zup czy gulaszów.
Istnieje także druga grupa naukowców, którzy zdecydowanie odradzają spożycie takiej kapusty, ponieważ mogą znajdować się na niej zarodki groźnych dla człowieka grzybów. Rozsądniej będzie więc taką kapustę od razu wyrzucić.