Skąd biorą się czarne plamki na kapuście pekińskiej? Czy taka kapusta wciąż nadaje się do jedzenia?

Zdarza się, że w kapuście pekińskiej znajdujemy czarne plamki. Zastanawiamy się wtedy, czy taką kapustę wciąż możemy zjeść, czy jednak trzeba ją wyrzucić i czym w ogóle są te czarne plamki? Radzimy

Kapusta pekińskaKapusta pekińska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pat condron

Skąd biorą się czarne plamki?

Za czarne plamki na kapuście pekińskiej odpowiedzialna jest choroba o nazwie pieprzowa plamistość. Dotyka ona warzywa kapustne, które są długo przechowywane. Choroba może ujawnić się też pod wpływem niskich temperatur. Kapusta pekińska lubi temperaturę pokojową, dlatego, zamiast wkładać ją do lodówki lepiej trzymać ją na kuchennym blacie.

Plamki mogą pojawić się na kapuście, nawet jeśli przetrzymywana była ona w sposób prawidłowy. Na rozwój tej choroby wpływ ma bowiem wiele czynników. Powodem może być na przykład przenawożenie kapusty lub zbyt wczesne jej zebranie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te produkty pełne są niezdrowych dodatków

Czy można jeść kapustę z czarnymi plamkami?

Część naukowców twierdzi, że taką kapustę można jeść, jeśli wyrzucimy wierzchnie liście, a kapustę poddamy obróbce termicznej. Takiej kapusty nie jemy więc na surowo, w sałatkach czy surówkach, a raczej dodajemy ją do zup czy gulaszów.

Istnieje także druga grupa naukowców, którzy zdecydowanie odradzają spożycie takiej kapusty, ponieważ mogą znajdować się na niej zarodki groźnych dla człowieka grzybów. Rozsądniej będzie więc taką kapustę od razu wyrzucić.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji