Domowy kociołek z kartoflami. Sycący i prosty obiad

Sycące danie z ziemniakami w roli głównej. Duża porcja pyszności na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

Domowy kociołek z kartoflami. Sycący i prosty obiadDomowy kociołek z kartoflami. Sycący i prosty obiad
Marzena Szkodzińska

Składniki

2 kg kartofli
300 g cukinii
300 g pieczarek
300 g dyni
3 ząbki czosnku
300 g mięsa mielonego
1 łyżka gęstego jogurtu
puszka pomidorów krojonych
olej
sól, pieprz
szczypta chilli
kilka listków świeżej bazylii
pęczek natki pietruszki
kilka liści kapusty pekińskiej

Przepis

Kartofle obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem - łyżka wystarczy i posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika (grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni, czas 10 minut). Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię także kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kartofli i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy blaszkę i przekładamy warzywa do miski.

Przepis

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt i formujemy małe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy kotleciki. Dodajemy je do miski z warzywami. Pieczarki kroimy na kawałki i również je podsmażamy na patelni i dodajemy do kartofli. Wszystkie składniki w misce mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy opcjonalnie chilli - ilość zależy od waszych upodobań smakowych. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę oleju, ponownie mieszamy.

Przepis

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Wykładamy kartofle z warzywami i klopsami, a na wierzchu rozkładamy pomidory z puszki. Posypujemy porwanymi listkami świeżej bazylii. Wstawiamy do piekarnika (temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół). Po 40 minutach danie jest gotowe.
Zobacz także: placki ziemniaczane z kiełbasą

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce