Surówka z kapusty pekińskiej. Jej wyrazisty smak może zaskoczyć
Kapusta pekińska to bardzo uniwersalny produkt. Możesz z niej wyczarować przepyszne sałatki i surówki. Świetny przepis z wykorzystaniem tego warzywa dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 główka małej kapusty pekińskiej
- 2 czerwone cebule
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przepis
- Kapustę drobno szatkuje, przekładam do miski.
- Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z kapustą.
- Cebulę czerwoną obieram, drobno kroję, przekładam do naczynia. Wlewam ocet jabłkowy, wsypuję cukier puder, mieszam, łączę z kapustą.
- Na koniec do surówki dodaję musztardę, sól oraz jogurt, mieszam dokładnie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl