Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a padniesz z wrażenia

Mamy dla was genialną przekąskę inspirowaną kuchnią azjatycką. Dobrze doprawiony farsz z kurczaka i warzyw zawinięty w płaty papieru ryżowego. Tak przygotowane roladki smażymy w głębokim tłuszczu. Przekąskę podajemy ze słodkim sosem chili. Choć to danie ma z tysiąc kalorii, czasem warto sobie pofolgować.

Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażeniaHit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g kurczaka (bez kości)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/4 kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w wąskie paseczki
  • 4 grzyby pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 32 małe arkusze papieru ryżowego
  • olej do głębokiego smażenia

Przepis

  • Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Przygotować wszystkie warzywa i grzyby, odstawić. Zmieszać dokładnie mąkę i wodę, odstawić. Na podgrzany wok wlać 2 łyżki oliwy i mocno rozgrzać. Podsmażyć na zloty kolor imbir i cebulę. Dodać kurczaka z warzywami i grzybami, i cały czas mieszając, smażyć 2 minuty, aż mięso nabierze białego koloru.
  • Mięso i warzywa zsunąć na brzeg woka, odciskając sos. Dodać mąkę z wodą, a kiedy zgęstnieje, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć na szeroki półmisek i odstawić do wystygnięcia. Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce. Ostudzony farsz nakładać na płaty papieru ryżowego i zawijać podobnie jak polskie paszteciki.
  • W woku rozgrzać świeżą oliwę i na głębokim tłuszczu (ok. 5 cm) smażyć sajgonki, aż uzyskają złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce