Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a padniesz z wrażenia

Mamy dla was genialną przekąskę inspirowaną kuchnią azjatycką. Dobrze doprawiony farsz z kurczaka i warzyw zawinięty w płaty papieru ryżowego. Tak przygotowane roladki smażymy w głębokim tłuszczu. Przekąskę podajemy ze słodkim sosem chili. Choć to danie ma z tysiąc kalorii, czasem warto sobie pofolgować.

Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażeniaHit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g kurczaka (bez kości)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/4 kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w wąskie paseczki
  • 4 grzyby pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 32 małe arkusze papieru ryżowego
  • olej do głębokiego smażenia

Przepis

  • Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Przygotować wszystkie warzywa i grzyby, odstawić. Zmieszać dokładnie mąkę i wodę, odstawić. Na podgrzany wok wlać 2 łyżki oliwy i mocno rozgrzać. Podsmażyć na zloty kolor imbir i cebulę. Dodać kurczaka z warzywami i grzybami, i cały czas mieszając, smażyć 2 minuty, aż mięso nabierze białego koloru.
  • Mięso i warzywa zsunąć na brzeg woka, odciskając sos. Dodać mąkę z wodą, a kiedy zgęstnieje, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć na szeroki półmisek i odstawić do wystygnięcia. Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce. Ostudzony farsz nakładać na płaty papieru ryżowego i zawijać podobnie jak polskie paszteciki.
  • W woku rozgrzać świeżą oliwę i na głębokim tłuszczu (ok. 5 cm) smażyć sajgonki, aż uzyskają złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości