Kurczak z ryżem. Klasyka chińskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi

Smażony ryż z filetem z kurczaka i chrupkimi warzywami to wdzięczne danie, które można modyfikować, zmieniając rodzaj warzyw lub dodając jajko czy tofu zamiast mięsa. Ta wycieczka w głąb Azji zawsze smakuje pysznie, a kurczak z ryżem pokocha cała rodzina.

Kurczak z ryżemKurczak z ryżem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego na sypko
  • 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 marchewki, pokrojonej w zapałkę (julienne)
  • 0,5 pora, posiekanego w półplasterki
  • 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej w paski
  • 0,5 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • pęczek dymki
  • olej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka ostrego sosu Srirarcha lub koncentratu pomidorowego

Przepis

  • Filet z kurczaka doprawić solą, chili i pieprzem, a także sosem sojowym i ostrygowym.
  • Oprószyć mięso mąką ziemniaczaną, a na patelni (lub w woku) rozgrzać niewielką ilość oleju.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i pora, a gdy zmiękną – czosnek. Przemieszać i zdjąć z patelni.
  • Na miejsce cebuli, pora i czosnku wrzucić kurczaka i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Po około minucie odsunąć mięso na bok i wrzucić marchewkę.
  • Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać paprykę i kapustę pekińską. Smażyć kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie (ale musi pozostać chrupiąca).
  • Do warzyw dołożyć usmażonego pora z cebulą i wlać ostry sos z papryczek lub dodać koncentrat, 1 łyżkę wody rozrobionej z cukrem i ocet ryżowy.
  • Wrzucić ugotowany ryż i wymieszać wszystko dokładnie.
  • Podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty na dużym ogniu, a następnie zdjąć wok z palnika i posypać potrawę posiekaną dymką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja