Słodko-kwaśna surówka z kapusty pekińskiej
Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Świetnie pasuje do azjatyckich potraw, grillowanego mięsa, a nawet tradycyjnych kotletów schabowych. Surówka jest przepyszna, chrupiąca i łatwa do przygotowania. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kapusta pekińska - nie duża
- 1/2 czerwonej papryki
- pieprz
Na sos:
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis
- Kapustę pokroić w cienkie paseczki. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Wymieszać kapustę, paprykę i pieprz.
- Połączyć składniki sosu, polać warzywa. Rozgrzać olej sezamowy i polać nim kapustę.
- Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Podawać do dań głównych.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl