Dania z rabarbarem. Osiem smakowitych propozycji

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Sezonowy hit

Obraz
© Shutterstock.com

Czerwono-różowe łodygi rośliny z rodziny rdestowatych można wykorzystać nie tylko do przygotowania kompotu czy ciasta, czyli sztandarowych przysmaków, którymi w dzieciństwie raczyły nas babcie. Co jeszcze można zrobić z rabarbaru?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kompot z rabarbaru

Obraz
© 123RF

W naszym zestawieniu nie może jednak zabraknąć sztandarowego specjału z rabarbaru, który od dziesięcioleci gości wiosną i latem w polskich domach. Kompot z rabarbaru jest nie tylko bardzo smaczny, ale również niezwykle łatwy do przygotowania. Pół kilograma łodyg (najlepiej soczyście czerwonych, co zwiastuje ich dojrzałość) kroimy na plasterki i podsmażamy przez kilka minut na patelni, dodając 150 g cukru i łyżkę soku z cytryny. Następnie zalewamy niegazowaną wodą mineralną (1,5 l), doprowadzamy do zagotowania i utrzymujemy w tym stanie przez 10-15 minut. Przed podaniem możemy dodać listki mięty.

/ 9Lemoniada z rabarbaru

Obraz
© 123RF

Trochę bardziej zaawansowana wersja kompotu, przede wszystkim serwowana na zimno, dzięki kwaskowatemu smakowi świetnie sprawdzająca się w gorące dni. Pokrojony w kostkę rabarbar oraz obrane i podzielone na ćwiartki słodkie jabłka posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, a następnie zostawiamy na kwadrans. Później zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut. Przecedzamy i wkładamy na lodówki na całą noc. Lemoniadę serwujemy z dodatkiem soku cytrynowego, liści mięty oraz dużej ilości kostek lodu.

/ 9Sałatka z rabarbaru i piersi kurczaka

Obraz
© 123RF

Rabarbar, zwłaszcza młody, można z powodzeniem jeść na surowo, choć należy zachować umiar, ponieważ w nadmiarze dostarcza zbyt dużej dawki niekorzystnego dla organizmu kwasu szczawiowego. Słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzają się w sałatkach, np. z usmażoną piersią z kurczaka (doprawioną solą, pieprzem i słodką papryką)
, mieszanką sałat, liśćmi botwinki, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Mięso można zastąpić wędzonym łososiem.

/ 9Rabarbarowy sos do mięsa

Obraz
© Fotolia

Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do schabu czy sznycla cielęcego? Przygotuj pyszny sos na bazie rabarbaru. Wystarczy pokroić łodygi na plasterki i udusić je z posiekaną cebulą szalotką oraz świeżymi liśćmi tymianku. Pod koniec gotowania dodajemy trochę białego wina i miodu, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Gotujący się sos zabielamy śmietaną.

/ 9Rabarbarowy fool

Obraz
© 123RF

Jeden z ulubionych deserów mieszkańców Wysp Brytyjskich, który na pewno zachwyci również podniebienia polskich łasuchów. Pokrojony na dość grube plasterki dojrzały rabarbar zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dusimy do miękkości (w niektórych przepisach jest pieczony w piekarniku). Później masę odsączamy, a uzyskany sok podgotowujemy, aż do zgęstnienia. Rabarbarową pulpę miksujemy. Wystudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do pucharków, a następnie powoli dodajemy sok i mus, by uzyskać marmurkowy efekt.

/ 9Lody z rabarbarem

Obraz
© 123RF

Masz w zamrażalniku pudełko lodów śmietankowych czy waniliowych, a marzysz o bardziej wyrafinowanym deserze? Podaj je z dodatkiem rabarbaru, który po pokrojeniu w kostkę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i wiórkami schłodzonego masła, a następnie zapiekamy przez kilkanaście minut, polewając wytworzonym sokiem, a na końcu także odrobiną likieru migdałowego lub pomarańczowego.

/ 9Dżem rabarbarowy

Obraz
© 123RF

Jeśli w chłodne jesienne i zimowe dni chcemy wyczarować trochę lata, pomoże nam w tym kilka łyżeczek pysznego dżemu o niepowtarzalnym, słodko-kwaśnym smaku. W najprostszym przepisie będziemy potrzebować tylko rabarbaru i cukru (w takich samych proporcjach). Łodygi kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia smażymy przez pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Później przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy. Można go przygotować także z dodatkiem innych owoców – rabarbar świetnie komponuje się z czerwonymi porzeczkami, malinami, truskawkami lub agrestem.

/ 9Chłodnik z rabarbaru

Obraz
© 123RF

Interesujący pomysł na obiad w gorący dzień. Kilogram rabarbarowych łodyg kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem (można go zastąpić miodem lub syropem klonowym), podsmażamy na patelni, a później zalewamy wodą (ok. 400 ml) i dusimy aż do miękkości. Przecieramy przez sito, w razie potrzeby dosładzamy i doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki oraz szczyptą cynamonu. Chłodzimy w lodówce przez minimum dwie godziny. Podajemy z kleksem słodkiej śmietany lub gałką lodów śmietankowych. Rabarbarowy chłodnik świetnie smakuje także z groszkiem ptysiowym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja