W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej

Grzybobranie zawsze wywołuje emocje. Wiele osób od samego rana szuka najpiękniejszych okazów. Jednym z najbardziej pożądanych jest kania. Niestety, nie każdy może ją znaleźć, bo pojawiła się ona tylko w niewielu regionach. To budzi zazdrość części zapalonych grzybiarzy.

Kania pojawiła się w lasachKania pojawiła się w lasach
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Tego smaku nie da się zapomnieć, spróbujesz raz i od razu się zakochasz. Bo czubajka kania jest wyjątkowo smaczna i wzbogaca sobą najróżniejsze potrawy. Już sam jej wygląd zachwyca i przyciąga uwagę: ma kapelusz przypominający parasol. Nic dziwnego, że grzybiarze tak bardzo jej pożądają i od razu chwalą się zbiorami. W sieci aż roi się od zdjęć z udanego grzybobrania. Niestety, dotyczy to jedynie... północnej części kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Czubajka kania pojawiła się w lasach

Kania zaskoczyła mieszkańców północnej Polski. Grzybiarze z różnych województw z zachwytem publikują zdjęcia ze swoimi koszykami. Czubajkę kanię możemy znaleźć w lasach w województwach warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim i dolnośląskim, a także podlaskim oraz pomorskim. Co prawda, nie ma ogromnych ilości grzybów, ale w lasach jest ich tyle, że bez problemu będziesz mógł przygotować sobie jakieś pyszne grzybowe danie.

A co z resztą kraju?

Pozostałe województwa na razie muszą obejść się smakiem. Grzybiarze z Mazowsza skarżą się na brak grzybów, podobnie sprawa wygląda na Podkarpaciu. W lasach jest sucho, zupełnie nic nie rośnie, nawet purchawka czy kania. Najgorzej jest jednak na Śląsku - tam może i jest teraz wilgotno, ale ściółka wyschła po bardzo upalnym i praktycznie bezdeszczowym sierpniu.

Kania to świetny dodatek do wielu dań

Zanim podam ci przepis na pyszny makaron w sosie śmietanowo-kaniowym, to muszę ci napisać o ważnej rzeczy. Nie podawaj tego grzyba dzieciom poniżej 12. roku życia. Żołądek nie potrafi jeszcze trawić chityny, a do tego istnieje ryzyko pomyłki (kania ma sobowtóry czubajkę czerwieniejącą i muchomora sromotnikowego).

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle,
  • 4 duże kapelusze czubajki kani,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Kapelusze kani oczyść i pokrój w cienkie paski.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Dorzuć czosnek i grzyby, podsmażaj 5–6 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  4. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, posyp natką pietruszki i podawaj od razu.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików