W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Grzybobranie zawsze wywołuje emocje. Wiele osób od samego rana szuka najpiękniejszych okazów. Jednym z najbardziej pożądanych jest kania. Niestety, nie każdy może ją znaleźć, bo pojawiła się ona tylko w niewielu regionach. To budzi zazdrość części zapalonych grzybiarzy.
Tego smaku nie da się zapomnieć, spróbujesz raz i od razu się zakochasz. Bo czubajka kania jest wyjątkowo smaczna i wzbogaca sobą najróżniejsze potrawy. Już sam jej wygląd zachwyca i przyciąga uwagę: ma kapelusz przypominający parasol. Nic dziwnego, że grzybiarze tak bardzo jej pożądają i od razu chwalą się zbiorami. W sieci aż roi się od zdjęć z udanego grzybobrania. Niestety, dotyczy to jedynie... północnej części kraju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Czubajka kania pojawiła się w lasach
Kania zaskoczyła mieszkańców północnej Polski. Grzybiarze z różnych województw z zachwytem publikują zdjęcia ze swoimi koszykami. Czubajkę kanię możemy znaleźć w lasach w województwach warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim i dolnośląskim, a także podlaskim oraz pomorskim. Co prawda, nie ma ogromnych ilości grzybów, ale w lasach jest ich tyle, że bez problemu będziesz mógł przygotować sobie jakieś pyszne grzybowe danie.
A co z resztą kraju?
Pozostałe województwa na razie muszą obejść się smakiem. Grzybiarze z Mazowsza skarżą się na brak grzybów, podobnie sprawa wygląda na Podkarpaciu. W lasach jest sucho, zupełnie nic nie rośnie, nawet purchawka czy kania. Najgorzej jest jednak na Śląsku - tam może i jest teraz wilgotno, ale ściółka wyschła po bardzo upalnym i praktycznie bezdeszczowym sierpniu.
Kania to świetny dodatek do wielu dań
Zanim podam ci przepis na pyszny makaron w sosie śmietanowo-kaniowym, to muszę ci napisać o ważnej rzeczy. Nie podawaj tego grzyba dzieciom poniżej 12. roku życia. Żołądek nie potrafi jeszcze trawić chityny, a do tego istnieje ryzyko pomyłki (kania ma sobowtóry czubajkę czerwieniejącą i muchomora sromotnikowego).
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle,
- 4 duże kapelusze czubajki kani,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,200 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Kapelusze kani oczyść i pokrój w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dorzuć czosnek i grzyby, podsmażaj 5–6 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
- Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, posyp natką pietruszki i podawaj od razu.
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia