Budyń – kalorie, budyń domowy, jaglany, czekoladowy, chia

Budyń z 2% mlekiem jest najmniej kaloryczny. Z mlekiem roślinnym, bezglutenową czekoladą i bez cukru będzie idealnym deserem dla cukrzyków i wegan.

Budyń może być bezglutenowy i wegański
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Budyń – kalorie i właściwości

Aby budyń był jak najmniej kaloryczny, najlepiej przygotowywać go z 2% mlekiem. 100 gramowa porcja gotowego budyniu ma wówczas jedynie od 95 do 101 kalorii. Budyń jest źródłem węglowodanów oraz cukrów prostych. Jedzenie go powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, co sprzyja odkładaniu się tłuszczu, podwyższonemu ryzyku cukrzycy oraz apetytowi na podjadanie niezbyt zdrowych przekąsek.

Budyń domowej roboty

Warto robić budyń samemu, aby skutecznie regulować ilość zjadanych kalorii oraz cukru. Uniknie się wówczas również dodatku wzmacniaczy smaku, aromatów, barwników i substancji chemicznych o nieznanych nazwach, pochodzeniu i działaniu. Domowy budyń powinien bazować na skrobii ziemniaczanej, skrobii kukurydzianej, mleku, kakao, cukrze. Jedną dużą porcję domowego budyniu przygotowuje się z zagotowanego mleka, oraz mleka zmiksowanego na przykład z bananem, żółtkiem oraz mąka ziemniaczaną. Po połączeniu składników w garnku budyń gotuje się przez kilka minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.

Budyń jaglany

Najzdrowszym znanym budyniem jest budyń jaglany. Do jego przygotowania wykorzystuje się kaszę jaglaną, najlepiej zmieloną w młynku. Osoby z nietolerancją laktozy oraz weganie mogą zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym, chociażby sojowym bądź kokosowym. Do smaku przyda się syrop z agawy i olej kokosowy. Budyń jaglany smakuje wyśmienicie na gorąco, z kleksem domowej konfitury, dżemu bądź bitej śmietany. Gdy ostygnie, bardzo gęstnieje i zamienia się w dość sztywny pudding. Konsystencję budyniu jaglanego można regulować, zmieniając użyte proporcje kaszy jaglanej (przykładowo zmniejszając jej ilość dla osiągnięcia bardziej wodnistej konsystencji).

Czekoladowy budyń bezglutenowy

Kaszę jaglaną można użyć również do zrobienia pysznego budyniu o msaku czekoladowym w wersji bezglutenowej. Wystarczy wybrać czekoladę, która nie zawiera glutenu (np. z przekreślonym kłosem). Poza mlekiem przyda się ponadto garść suszonych, wypestkowanych daktyli, odrobina kakao oraz sproszkowane chilli i cynamon do doprawienia budyniu czekoladowego. Można zmiksować go ręcznym blenderem aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Jako dekoracja sprawdzą się siekane orzechy i szczypta soli morskiej.

Kokosowy budyń chia

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej lub argentyńskiej) są supermodne. To bogate źródło kwasów omega-3, omega-6, magnezu, wapnia, żelaza, selenu i błonnika. Można z nich również przyrządzić wyśmienity budyń chia, co jest możliwe dzięki absorpcji wody przez włókna nasion chia. Składniki deseru (m.in. mleko-kokosowe, kakao, czekoladę, wiórki kokosowe, miód lub dowolną substancję słodzącą) miksuje się w naczyniu i zostawia na noc w lodówce. Nie ma potrzeby gotowania budyniu chia. Na wierzchu naczynia z budyniem będą wspaniale wyglądać drobne owoce jagodowe oraz maliny.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀