Biszkoptowo-bananowe muffinki
Biszkoptowe spody, które znakomicie przyśpieszają tworzenia słodkich przysmaków dają spore pole do popisu w tej dziedzinie. Można z nich zrobić biszkoptowy tort, wykorzystać jako spód do sernika, a nawet przygotować szybkie bananowe muffinki. Taki deser można podać na ciepło z lodami.
Składniki:
1 spód biszkoptowy
3 miękkie banany
2 jajka
200 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
ok. 1 szklanki kropelek czekoladowych
lody waniliowe / śmietankowe lub bita śmietana
Spód biszkoptowy kroimy w kostkę. W dużej misce rozgniatamy banany na papkę i dodajemy jajka, mleko i cynamon. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony w kostkę biszkopt, mieszamy i zostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt się namoczył. Dodajemy czekoladowe kropelki i mieszamy łyżką. Mieszanką wypełniamy sztywną formę na muffinki. Pieczemy przez 20 minut w 175 stopni C. Podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi, śmietankowymi lub bitą śmietaną. Polewamy sosem czekoladowym lub roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
ZOBACZ TAKŻE:
[
]( http://www.tanio-szybko-smacznie.pl/ ) Polecamy w wydaniu internetowym www.TanioSzybkoSmacznie.pl:
rel="nofollow">
Wieprzowina ze szpinakiem i mango