Babeczki

Babeczki lubimy podawać na przyjęciach. Są wygodne w jedzeniu, ładnie się prezentują, a ich różnorodność może być naprawdę duża. To dlatego tak je uwielbiamy!

Pomysł na babeczki przyszedł do nas z tradycji anglosaskiej. Kultowe ciastka były wypiekane początkowo w Wielkiej Brytanii, ale za ich popularyzacje odpowiedzialni są oczywiście Amerykanie. Szał na te wymyślne ciastka rozpoczął się w latach 80. Jak donosił jeden z dzienników, mieszkańcom Stanów Zjednoczonych znudziły się już francuskie croissanty.

Aktualnie babeczki zna już cała Europa. W większości miast znajdziemy nawet cukiernie, które specjalizują się w serwowaniu tych wypieków. Ich receptury mogą być bardzo zróżnicowane, dlatego trudno określić jeden smak, który mógłby opisać to, co poczujemy jedząc babeczkę. Podobnie jest z ich wyglądem. Mogą być polukrowane lub oblane czekoladą, posypane drobnymi cukierkami lub oprószone płatkami kokosa.

**Babeczki – przygotowanie **Do zrobienia najprostszej wersji babeczki wystarczy nam parę podstawowych składników: masło, mleko, cukier, jajka i mąka. Przygotowane produkty należy zmiksować, a następnie przelać do foremek. Nasze ciastka wsadzamy później do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Babeczki powinny piec się około 30 minut.Po zarumienieniu się naszych słodkich ciasteczek należy je udekorować (chociaż nie jest to oczywiście obowiązkowe). Klasyczne receptury mówią o tym, by wierzch babeczek był polukrowany, ale aktualnie można wykorzystać wiele innych produktów dekoracyjnych.

Babeczki – dekoracja i podanieDekorując babeczki powinniśmy pomyśleć nie tylko o ich wyglądzie, ale także smaku. Nasze ciastka mogą być polane aksamitnym kremem, jednak wtedy przygotowanie takiego deseru będzie bardzo czasochłonne. Warto jednak zdecydować się na takie rozwiązanie, jeśli chcemy, by babeczki wyglądały bardzo efektownie.

Jeśli zależy nam na nieco mniej spektakularnym wyglądzie babeczek, możemy posypać nasze ciastko kolorowymi cukierkami. W sklepach możemy również dostać pisaki dekoracyjne, które pozwolą nam na narysowanie na babeczkach różnych kształtów. Nieco zdrowszym rozwiązaniem będzie przystrojenie ciastek owocami.

Kolorowe i udekorowane babeczki serwuje się najczęściej w czasie różnych uroczystości. Bez względu na to, czy przygotowujemy urodzinowe przyjęcie dla dzieci, oficjalną kolację czy biznesowe spotkanie, babeczki są na tyle różnorodne, że sprawdzą się w niemal każdej sytuacji.

Serowe babeczki z suszonymi pomidorami
WIDEO

Serowe babeczki z suszonymi pomidorami

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Słodkie przekąski na chłodne dni

Słodkie przekąski na chłodne dni

Mini babeczki z mięsnym farszem. Pyszne i proste
WIDEO

Mini babeczki z mięsnym farszem. Pyszne i proste

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Wytrawne babeczki. Dobre na każdą okazję
GALERIA

Wytrawne babeczki. Dobre na każdą okazję

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Wielkanocne babeczki czekoladowo-bananowe

Wielkanocne babeczki czekoladowo-bananowe

Magdalena Pomorska Magdalena Pomorska
Wielka kariera małej babeczki
GALERIA

Wielka kariera małej babeczki

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Biszkoptowo-bananowe muffinki

Biszkoptowo-bananowe muffinki

Najlepsze jesienne wypieki
GALERIA

Najlepsze jesienne wypieki