8 egzotycznych sosów do grilla, które wspomogą trawienie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF

Smażone na ruszcie specjały zazwyczaj serwujemy z keczupem lub musztardą. Może jednak warto wysilić się trochę bardziej i przygotować sos, który nie tylko wzbogaci smak grillowanej karkówki albo pstrąga, ale dodatkowo wspomoże pracę układu pokarmowego?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Sos limonkowo-imbirowy

Obraz
© 123RF

Świetnie pasuje zwłaszcza do grillowanych ryb i drobiu. Dodatek soku z limonki pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, zaś imbir ułatwia trawienie, a dodatkowo obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawia krążenie krwi.

Jak przygotować pyszny sos? Posiekaną szalotkę podsmażamy na oliwie ze startym kawałkiem imbiru oraz skórką z limonki. Dodajemy trochę śmietany, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

/ 9Tzatziki

Obraz
© 123RF

Grecy nie wyobrażają sobie grillowanych przysmaków bez dodatku tego pysznego i orzeźwiającego dipu, którego składniki pomagają również w trawieniu, niekiedy dość ciężkich, potraw mięsnych.

Bazę tzatziki stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.

/ 9Sos chimichurri

Obraz
© 123RF

Mieszkańcy Ameryki Południowej, a zwłaszcza Argentyny, wiedzą o grillowaniu mięsa naprawdę dużo. Słyną też z pysznych dodatków wzbogacających smak przyrządzanych na ruszcie specjałów. Jednym z najpopularniejszych jest chimichurri, czyli sos na bazie świeżych ziół, które świetnie wpływają na trawienie.

Jak go przygotować? Drobno posiekać natkę pietruszki oraz liście oregano i kolendry, dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (nie przesadzając z jej ilością), trochę soku z cytryny i oliwy, a na koniec wszystko dobrze wymieszać. Chimichurri powinno poleżeć w chłodzie kilka godzin przed podaniem.

/ 9Sos ananasowy

Obraz
© 123RF

Soczysty owoc to skarbnica wielu cennych składników odżywczych, m.in. bromelainy – enzymu, który wspomaga rozkład białek, ułatwia trawienie, przyspiesza i usprawnia procesy przemiany materii oraz wspiera organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn.
By przygotować egzotyczny sos do grillowanych przysmaków należy obrać świeżego ananasa, pokroić go w kostkę i krótko podsmażyć na maśle, a następnie zblendować z miodem (łyżka), sosem sojowym (łyżka) i olejem sezamowym (1-2 łyżeczki) oraz koncentratem pomidorowym (łyżka). Możemy też dodać otartą skórkę z limonki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

/ 9Sos z chili

Obraz
© iStock.com

Ostre papryczki zawdzięczają swoją moc kapsaicynie, czyli alkaloidowi skutecznie regulującemu procesy przemiany materii i uruchamiającemu procesy, które prowadzą do efektywniejszego spalania tłuszczów. Związek zmniejsza również uczucie głodu i powoduje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia.

Pysznym dodatkiem do grillowanych specjałów będzie prosty sos – wystarczy dobrze wymieszać łyżeczkę suszonej ostrej papryki, majonez (około pół szklanki), łyżkę soku z limonki oraz łyżeczkę kuminu.

/ 9Sos z curry

Obraz
© Shutterstock.com

Popularna, zwłaszcza w kuchni południowej Azji, mieszanka przypraw, której bazę stanowi kurkuma, znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów.

Jak przygotować pyszny sos o egzotycznym smaku i aromacie? Zadanie jest banalnie proste – należy wymieszać łyżeczkę curry z jogurtem naturalnym (około pół szklanki), ewentualnie dodając trochę majonezu.

/ 9Sos z syropem klonowym

Obraz
© 123RF

Kto powiedział, że produkt uzyskiwany w wyniku długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu można używać tylko do polewania naleśników? Syrop klonowy, bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, z powodzeniem wykorzystamy jako bazę sosu do grillowanych mięs – kurzych udek albo żeberek.

By go przyrządzić należy zmieszać syrop klonowy z sosem sojowym, sokiem pomarańczowym i keczupem. Proporcje składników zależą od naszych preferencji smakowych.

/ 9Sos z pasty tahini

Obraz
© iStock.com

Pasta wytwarzana na bazie podprażonych nasion sezamu to jeden z ulubionych produktów w kuchni Bliskiego Wschodu, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, witaminy i minerały, dzięki czemu tahini świetnie wpływa na nasz organizm, nie tylko regulując pracę układu pokarmowego, ale również wzmacniając odporność.

Warto ją wykorzystać do przyrządzenia prostego sosu, który wzbogaci nasz grillowy jadłospis. Wystarczy wymieszać tahini z wodą lub jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką i czarnuszką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja