Jedz na zdrowie
Smażone na ruszcie specjały zazwyczaj serwujemy z keczupem lub musztardą. Może jednak warto wysilić się trochę bardziej i przygotować sos, który nie tylko wzbogaci smak grillowanej karkówki albo pstrąga, ale dodatkowo wspomoże pracę układu pokarmowego?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sos limonkowo-imbirowy
Świetnie pasuje zwłaszcza do grillowanych ryb i drobiu. Dodatek soku z limonki pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, zaś imbir ułatwia trawienie, a dodatkowo obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawia krążenie krwi.
Jak przygotować pyszny sos? Posiekaną szalotkę podsmażamy na oliwie ze startym kawałkiem imbiru oraz skórką z limonki. Dodajemy trochę śmietany, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tzatziki
Grecy nie wyobrażają sobie grillowanych przysmaków bez dodatku tego pysznego i orzeźwiającego dipu, którego składniki pomagają również w trawieniu, niekiedy dość ciężkich, potraw mięsnych.
Bazę tzatziki stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.
Sos chimichurri
Mieszkańcy Ameryki Południowej, a zwłaszcza Argentyny, wiedzą o grillowaniu mięsa naprawdę dużo. Słyną też z pysznych dodatków wzbogacających smak przyrządzanych na ruszcie specjałów. Jednym z najpopularniejszych jest chimichurri, czyli sos na bazie świeżych ziół, które świetnie wpływają na trawienie.
Jak go przygotować? Drobno posiekać natkę pietruszki oraz liście oregano i kolendry, dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (nie przesadzając z jej ilością), trochę soku z cytryny i oliwy, a na koniec wszystko dobrze wymieszać. Chimichurri powinno poleżeć w chłodzie kilka godzin przed podaniem.
Sos ananasowy
Soczysty owoc to skarbnica wielu cennych składników odżywczych, m.in. bromelainy – enzymu, który wspomaga rozkład białek, ułatwia trawienie, przyspiesza i usprawnia procesy przemiany materii oraz wspiera organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn.
By przygotować egzotyczny sos do grillowanych przysmaków należy obrać świeżego ananasa, pokroić go w kostkę i krótko podsmażyć na maśle, a następnie zblendować z miodem (łyżka), sosem sojowym (łyżka) i olejem sezamowym (1-2 łyżeczki) oraz koncentratem pomidorowym (łyżka). Możemy też dodać otartą skórkę z limonki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Sos z chili
Ostre papryczki zawdzięczają swoją moc kapsaicynie, czyli alkaloidowi skutecznie regulującemu procesy przemiany materii i uruchamiającemu procesy, które prowadzą do efektywniejszego spalania tłuszczów. Związek zmniejsza również uczucie głodu i powoduje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia.
Sos z curry
Popularna, zwłaszcza w kuchni południowej Azji, mieszanka przypraw, której bazę stanowi kurkuma, znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów.
Sos z syropem klonowym
Kto powiedział, że produkt uzyskiwany w wyniku długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu można używać tylko do polewania naleśników? Syrop klonowy, bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, z powodzeniem wykorzystamy jako bazę sosu do grillowanych mięs – kurzych udek albo żeberek.
By go przyrządzić należy zmieszać syrop klonowy z sosem sojowym, sokiem pomarańczowym i keczupem. Proporcje składników zależą od naszych preferencji smakowych.
Sos z pasty tahini
Pasta wytwarzana na bazie podprażonych nasion sezamu to jeden z ulubionych produktów w kuchni Bliskiego Wschodu, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, witaminy i minerały, dzięki czemu tahini świetnie wpływa na nasz organizm, nie tylko regulując pracę układu pokarmowego, ale również wzmacniając odporność.