7 pomysłów na polędwiczki. Obiad na bogato

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Polędwiczka wieprzowa to bardzo ceniony gatunek mięsa. Jest dobrym źródłem białka i magnezu. Jednak by wydobyć pełnię smaku, trzeba obchodzić się z nią umiejętnie. W jaki sposób ją przyrządzić i z czym podawać?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Polędwiczka z owocami

Obraz
© 123RF

Serwowane jako danie obiadowe polędwiczki bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie owoców. Doskonale pasują do nich wiśnie, śliwki, jabłka, brzoskwinie, daktyle, czereśnie, morele, żurawina, porzeczki, figi, truskawki. Owoce najlepiej udusić na patelni z odrobiną wody. Możesz wymieszać je z warzywami, a całość (opcjonalnie) doprawić winem bądź cydrem – ten drugi sprawi, że danie zyska oryginalną, orzeźwiającą nutę. Danie doprawia się solą, pieprzem i cukrem do smaku (cukier jest wskazany szczególnie przy kwaśnych owocach). Polędwiczki i truskawki dobrze komponują się z ciemnym octem balsamicznym. Owoce można podać w kawałkach albo zmiksować (przetrzeć) na gładki sos.

/ 8Polędwiczka nadziewana

Obraz
© 123RF

Charakterystyczny kształt polędwiczki wieprzowej powoduje, że jest ona wymarzonym produktem do faszerowania. Po umyciu, osuszeniu i oczyszczeniu mięsa z błonek w środku, przez całą długość, należy zrobić otworek, w którym będzie można umieścić nadzienie. Z czego je zrobić? Możliwości jest mnóstwo. Mogą to być np. suszone pomidory, szpinak, grzyby, drobno posiekane orzechy, suszone śliwki lub inne suszone owoce, mozzarella, ogórek kiszony, jabłka, mięso mielone, ser camembert, warzywa, feta, żurawina, świeże zioła itp. Faszerowaną polędwiczkę należy zapiec w piekarniku i podać z ulubionymi dodatkami.

/ 8Polędwiczka na ostro

Obraz
© 123RF

Polędwiczka wieprzowa to mięso delikatne w smaku. Być może właśnie dlatego dobrze komponuje się z mocnymi przyprawami. Pasuje do niej ostra papryka czy pieprz w dużej ilości. Wystarczy natrzeć kawałki mięsa, doprawić solą i usmażyć bądź wrzucić na grill. Do polędwiczek można również przygotować pikantną marynatę z wykorzystaniem ostrej musztardy, chrzanu, czosnku (nie warto go żałować), papryczki chili itp. Wysmarowane marynatą polędwiczki najlepiej zapiec w piekarniku. Warto jednak zadbać o to, by na talerzu znalazły się również produkty, które zrównoważą ostry smak mięsa – najlepiej przygotowane na parze warzywa i łagodne kluseczki.

/ 8Polędwiczka ziołowa

Obraz
© 123RF

Nie tylko ostre przyprawy pasują do mięsa takiego jak polędwiczka wieprzowa. Również inne rodzaje ziół dobrze się z nim komponują. Polędwiczki można natrzeć solą, dowolnym rodzajem pieprzu, tymiankiem, rozmarynem – w ten sposób powstanie "leśna" potrawa o świeżym aromacie. Ale do polędwiczek pasują też nieco słodsze zapachy – mielony imbir czy cynamon. Inne polecane zioła to kminek, kmin rzymski, oregano, zioła prowansalskie, curry czy garam masala, jeśli ma powstać danie w wersji orientalnej. Natarte przyprawami mięso należy obsmażyć krótko z dwóch stron (długie smażenie powoduje, że mięso twardnieje). Podawać z ziemniakami, ryżem oraz zieloną sałatą polaną jogurtem naturalnym.

/ 8Polędwiczka w sosie

Obraz
© 123RF

Niezawodnym sposobem na to, by polędwiczki były soczyste i kruche jest przygotowanie do nich sosu. Kawałki mięsa najpierw powinno się krótko podsmażyć, a następnie dusić w sosie, który można przygotować na bazie bulionu (np. warzywnego, grzybowego, drobiowego). Warto zadbać o to, żeby w sosie znalazły się kawałeczki warzyw. Pod koniec gotowania do sosu należy wlać śmietankę (kwaśną lub słodką) i doprawić do smaku. Sos powinien zredukować się i zgęstnieć. Zwykle dodatek mąki nie jest konieczny. Polędwiczki w sosie najlepiej komponują się z ziemniaki z wody bądź z pary. Można do nich podać kiszonego ogórka, sałatkę z pomidorów lub łagodną zieloną sałatę.

/ 8Polędwiczka w formie szaszłyków

Obraz
© Shutterstock.com

To dość nietypowy pomysł podania polędwiczki, ale być może właśnie taka forma zaserwowania mięsa skradnie serce najmłodszych. Na patyczki należy nabić kawałki oczyszczonego i osuszonego mięsa oraz dowolne warzywa, np. cebulę, paprykę, cukinię, pomidorki cherry. Miłośnicy mięsnych smaków mogą do tej listy dołączyć jeszcze kawałeczki boczku. Całość naciera się marynatą bądź ziołami i grilluje albo zapieka. Do tego wystarczy podać warzywną sałatkę i przygotować prosty sos jogurtowy. Uzupełnieniem dania mogą być chrupiące frytki domowej roboty zrobione ze zwykłych bądź słodkich ziemniaków. Pokrój je w grubsze słupki i upiecz.

/ 8Polędwiczka zawijana

Obraz
© Shutterstock.com

Polędwiczka wieprzowa to mięso, z którego bez problemu można zrobić roladkę. W takim przypadku natarte ziołami i np. nafaszerowane mięso warto owinąć boczkiem albo szynką parmeńską, po czym opcjonalnie ścisnąć wykałaczką. Całość obsmaża się na tłuszczu lub zapieka. Do tak przygotowanych polędwiczek warto zrobić łagodny kremowy sos bądź podać je w sosie własnym, który wytworzy się w czasie gotowania. Owinąć można też cały duży kawałek polędwiczki (bez dzielenia na mniejsze porcje). Po upieczeniu powstanie propozycja, która będzie pięknie prezentować się na stole. Przed podaniem ozdobić ziołami.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca