Łuska gryczana - jedz ją na zdrowie

Jeszcze niedawno traktowana jako odpad łuska gryczana została zrehabilitowana i zaczyna zyskiwać zwolenników.

Łuska gryczana - jedz ją na zdrowie
Źródło zdjęć: © 123RF

- To jedna z najcenniejszych części gryki - podkreśla dietetyczka Dominika Sikora. Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Z czym ją jeść?

Gryka pochodzi z rodziny rdestowatych i obejmuje kilkanaście gatunków rosnących w klimacie umiarkowanym Europy i Azji. Długą tradycję ma szczególnie uprawiana w Polsce gryka zwyczajna. Ludzkość zna ją od tysiącleci. Jej kwiaty mają kolor biały, różowy, a niekiedy nawet czerwony. Gryka uważana jest za roślinę leczniczą.

Grykę najczęściej spożywamy pod postacią kaszy gryczanej, którą otrzymuje się z obłuskanych nasion. Dzieci często kręcą na nią nosem, dlatego opowiada im się znany wierszyk: _ "Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów". _ Coraz popularniejsza jest również mąka gryczana, którą warto zastąpić znacznie mniej wartościową mąkę pszenną. W sklepach ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach można natrafić także na łuskę gryczaną. Co to jest?

- Przez lata wykorzystywano głównie centralną część nasion gryki, z których wytwarzano mąkę i kaszę, łuskę traktowano natomiast jako odpad. Okazało się jednak, że okrywa nasion jest bogata w szereg związków, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu - tłumaczy Dominika Sikora, dietetyczka Naturhouse.

Eksperta wyjaśnia, że łuska nasion gryki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera sporą ilość niacyny (witamina B3), kwasu foliowego (witamina B9) oraz innych witamin z grupy B, których odpowiednia podaż jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Dietetyczka podkreśla, że witaminy z grupy B wspomagają również proces odchudzania - korzystnie wpływają na metabolizm. Z tego powodu - a również ze względu na niską zawartość tłuszczów oraz cukrów - łuska gryczana jest polecana osobom dbającym o zgrabną sylwetkę i walczącym z niechcianymi kilogramami. Cenna w łusce gryki jest też witamina E, tzw. eliksir płodności i młodości.

- Łuska zawiera szereg minerałów takich jak: krzem, cynk, żelazo, miedź, selen, wapń, mangan, potas czy magnez, których obecność w pożywieniu wpływa na dobre samopoczucie oraz wygląd. Znaczna ilość flawonoidów (w tym głównie rutyny) o działaniu przeciwzapalnym oraz niwelującym wolne rodniki korzystnie wpłynie na układ immunologiczny oraz wzmocni naczynia krwionośne - zaznacza Dominika Sikora. Rutyna jest antyoksydantem. Spowalnia utlenianie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie.

Łuska gryczana ma w składzie ok. 4 proc. białka oraz zdumiewającą ilość błonnika - aż 81,5 g w 100 g produktu! - Ze względu na tak wysoką zawartość błonnika korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia, oczyszczając jelita oraz wspomagając leczenie zaparć - mówi Dominika Sikora.

Błonnik pobudza ruchy robaczkowe jelit, zapewniając stały rytm wypróżnień i chroniąc przed zaparciami. Z tego względu zalecany jest również osobom dbającym o linię. To jednak jego niejedyna rola. Dietetyczka Naturhouse zwraca uwagę, że odpowiednia ilość błonnika w diecie nie powinna być obojętna dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem. - Błonnik pokarmowy z powodzeniem obniża jego poziom. Po łuskę gryki powinni sięgać cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi) oraz ze względu na brak obecności białek glutenowych osoby z nietolerancją glutenu - dodaje Sikora.

Spożywanie łuski gryki chroni przed atakiem wolnych rodników, co zabezpiecza nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów. Włączenie tego zdrowego produktu do diety ochroni nas także przed miażdżycą, zawałem czy chorobą niedokrwienną serca. Pomoże obniżyć wysokie ciśnienie, wzmocni krążenie, pomoże w schorzeniach przewodu pokarmowego.

Jest wiele sposobów na włączenie łuski gryczanej do diety. W sklepach najczęściej dostępna jest w formie zmielonej. - Można ją stosować jako dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru, jako uzupełnienie płatków śniadaniowych, wzbogacając tym samym wartość odżywczą posiłku - podpowiada Dominika Sikora. Przygotuj zupę mleczną albo owsiankę według swojego ulubionego przepisu, posyp łuską gryczaną, wymieszaj i podaj z owocami. Natomiast łącząc jogurt z łuską gryczaną, orzechami i miodem, otrzymasz bardzo zdrowy i pożywny posiłek: podaj go na pierwsze albo drugie śniadanie bądź kolację.

- Łuska gryczana to też ciekawy dodatek do wypieków, np. pieczywa, a także do naparów czy kompotów z suszonych owoców - mówi dietetyczka. Badania naukowe przeprowadzone przez poznańskich uczonych wykazały, że herbatki zawierające łuski gryki mogą być źródłem rutyny dla osób niechętnie sięgających po produkty zawierające grykę.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy herbatkę zawierają łuskę gryczaną, zwykle z dodatkiem suszonych owoców (m.in. czarnej porzeczki, jabłka, aronii, maliny). Łuską gryczaną możemy posypywać kanapki (by kanapka nie była zbyt sucha, warto skropić ją dobrą oliwą), zupy, dania obiadowe, sałatki. Potrawy z dodatkiem łuski przed spożyciem dobrze wymieszajmy.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów