Łuska gryczana - jedz ją na zdrowie

Jeszcze niedawno traktowana jako odpad łuska gryczana została zrehabilitowana i zaczyna zyskiwać zwolenników.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

- To jedna z najcenniejszych części gryki - podkreśla dietetyczka Dominika Sikora. Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Z czym ją jeść?

Gryka pochodzi z rodziny rdestowatych i obejmuje kilkanaście gatunków rosnących w klimacie umiarkowanym Europy i Azji. Długą tradycję ma szczególnie uprawiana w Polsce gryka zwyczajna. Ludzkość zna ją od tysiącleci. Jej kwiaty mają kolor biały, różowy, a niekiedy nawet czerwony. Gryka uważana jest za roślinę leczniczą.

Grykę najczęściej spożywamy pod postacią kaszy gryczanej, którą otrzymuje się z obłuskanych nasion. Dzieci często kręcą na nią nosem, dlatego opowiada im się znany wierszyk: _ "Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów". _ Coraz popularniejsza jest również mąka gryczana, którą warto zastąpić znacznie mniej wartościową mąkę pszenną. W sklepach ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach można natrafić także na łuskę gryczaną. Co to jest?

- Przez lata wykorzystywano głównie centralną część nasion gryki, z których wytwarzano mąkę i kaszę, łuskę traktowano natomiast jako odpad. Okazało się jednak, że okrywa nasion jest bogata w szereg związków, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu - tłumaczy Dominika Sikora, dietetyczka Naturhouse.

Eksperta wyjaśnia, że łuska nasion gryki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera sporą ilość niacyny (witamina B3), kwasu foliowego (witamina B9) oraz innych witamin z grupy B, których odpowiednia podaż jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Dietetyczka podkreśla, że witaminy z grupy B wspomagają również proces odchudzania - korzystnie wpływają na metabolizm. Z tego powodu - a również ze względu na niską zawartość tłuszczów oraz cukrów - łuska gryczana jest polecana osobom dbającym o zgrabną sylwetkę i walczącym z niechcianymi kilogramami. Cenna w łusce gryki jest też witamina E, tzw. eliksir płodności i młodości.

- Łuska zawiera szereg minerałów takich jak: krzem, cynk, żelazo, miedź, selen, wapń, mangan, potas czy magnez, których obecność w pożywieniu wpływa na dobre samopoczucie oraz wygląd. Znaczna ilość flawonoidów (w tym głównie rutyny) o działaniu przeciwzapalnym oraz niwelującym wolne rodniki korzystnie wpłynie na układ immunologiczny oraz wzmocni naczynia krwionośne - zaznacza Dominika Sikora. Rutyna jest antyoksydantem. Spowalnia utlenianie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie.

Łuska gryczana ma w składzie ok. 4 proc. białka oraz zdumiewającą ilość błonnika - aż 81,5 g w 100 g produktu! - Ze względu na tak wysoką zawartość błonnika korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia, oczyszczając jelita oraz wspomagając leczenie zaparć - mówi Dominika Sikora.

Błonnik pobudza ruchy robaczkowe jelit, zapewniając stały rytm wypróżnień i chroniąc przed zaparciami. Z tego względu zalecany jest również osobom dbającym o linię. To jednak jego niejedyna rola. Dietetyczka Naturhouse zwraca uwagę, że odpowiednia ilość błonnika w diecie nie powinna być obojętna dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem. - Błonnik pokarmowy z powodzeniem obniża jego poziom. Po łuskę gryki powinni sięgać cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi) oraz ze względu na brak obecności białek glutenowych osoby z nietolerancją glutenu - dodaje Sikora.

Spożywanie łuski gryki chroni przed atakiem wolnych rodników, co zabezpiecza nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów. Włączenie tego zdrowego produktu do diety ochroni nas także przed miażdżycą, zawałem czy chorobą niedokrwienną serca. Pomoże obniżyć wysokie ciśnienie, wzmocni krążenie, pomoże w schorzeniach przewodu pokarmowego.

Jest wiele sposobów na włączenie łuski gryczanej do diety. W sklepach najczęściej dostępna jest w formie zmielonej. - Można ją stosować jako dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru, jako uzupełnienie płatków śniadaniowych, wzbogacając tym samym wartość odżywczą posiłku - podpowiada Dominika Sikora. Przygotuj zupę mleczną albo owsiankę według swojego ulubionego przepisu, posyp łuską gryczaną, wymieszaj i podaj z owocami. Natomiast łącząc jogurt z łuską gryczaną, orzechami i miodem, otrzymasz bardzo zdrowy i pożywny posiłek: podaj go na pierwsze albo drugie śniadanie bądź kolację.

- Łuska gryczana to też ciekawy dodatek do wypieków, np. pieczywa, a także do naparów czy kompotów z suszonych owoców - mówi dietetyczka. Badania naukowe przeprowadzone przez poznańskich uczonych wykazały, że herbatki zawierające łuski gryki mogą być źródłem rutyny dla osób niechętnie sięgających po produkty zawierające grykę.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy herbatkę zawierają łuskę gryczaną, zwykle z dodatkiem suszonych owoców (m.in. czarnej porzeczki, jabłka, aronii, maliny). Łuską gryczaną możemy posypywać kanapki (by kanapka nie była zbyt sucha, warto skropić ją dobrą oliwą), zupy, dania obiadowe, sałatki. Potrawy z dodatkiem łuski przed spożyciem dobrze wymieszajmy.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru