Jednogarnkowa ryżowa potrawka z kurczakiem
Proste i szybkie danie dla rodziny. Dużo jedzenia, mało zmywania
Ryż, mięso i warzywa - połączenie idealne
Są takie dania, które są kulinarnym marzeniem wielu gospodyń - robi się je szybko, łatwo, a po skończonej pracy nie ma zbyt wiele do zmywania. Należą do nich wszystkie potrawy jednogarnkowe - w tym ryżowa potrawka z dodatkiem kurczaka i warzyw. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zachwyci rodzinę i gości. Prezentujemy przepis ze wskazówkami krok po kroku.
Składniki:
Potrzebne będą: 6 udek z kurczaka, 1większa cebula, 2 ząbki czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku,5 g szafranu (można pominąć), 2 łyżki oleju do smażenia, 1 szklanka ryżu arborio, 50 g sera parmigiano reggiano, 1 łyżka masła
W pierwszym kroku na rozgrzanym oleju obsmażamy dokładnie oczyszczonego kurczaka.
Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie krok po kroku
Wsypujemy ryż i wlewamy 1/3 bulionu. Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy ok. 10 minut do wchłonięcia części płynu. Mieszamy, kontrolując konsystencję ryżu. Podlewamy delikatnie bulionem - ok. 300 ml.
Przygotowanie krok po kroku
Na koniec dodajemy wcześniej rozmrożoną mieszankę warzyw, wlewamy resztę bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku, dodajemy masło i starty ser, dokładnie mieszamy i serwujemy.