Jednogarnkowa ryżowa potrawka z kurczakiem

Proste i szybkie danie dla rodziny. Dużo jedzenia, mało zmywania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Ryż, mięso i warzywa - połączenie idealne

Obraz
© 123RF.COM

Są takie dania, które są kulinarnym marzeniem wielu gospodyń - robi się je szybko, łatwo, a po skończonej pracy nie ma zbyt wiele do zmywania. Należą do nich wszystkie potrawy jednogarnkowe - w tym ryżowa potrawka z dodatkiem kurczaka i warzyw. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zachwyci rodzinę i gości. Prezentujemy przepis ze wskazówkami krok po kroku.

/ 5Składniki:

Obraz
© 123RF.COM

Potrzebne będą: 6 udek z kurczaka, 1większa cebula, 2 ząbki czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku,5 g szafranu (można pominąć), 2 łyżki oleju do smażenia, 1 szklanka ryżu arborio, 50 g sera parmigiano reggiano, 1 łyżka masła

W pierwszym kroku na rozgrzanym oleju obsmażamy dokładnie oczyszczonego kurczaka.

/ 5Przygotowanie krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz curry. Przewracamy mięso, aby przyprawa dokładnie je pokryła. Po chwili dodajemy też rozgnieciony czosnek.

/ 5Przygotowanie krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Wsypujemy ryż i wlewamy 1/3 bulionu. Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy ok. 10 minut do wchłonięcia części płynu. Mieszamy, kontrolując konsystencję ryżu. Podlewamy delikatnie bulionem - ok. 300 ml.

/ 5Przygotowanie krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Na koniec dodajemy wcześniej rozmrożoną mieszankę warzyw, wlewamy resztę bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku, dodajemy masło i starty ser, dokładnie mieszamy i serwujemy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru