Jak dobrać ryż do potraw?

Ryż w naszej diecie obecny jest tak często, że wydaje nam się, że nie ma przed nami tajemnic. Jednak nic bardziej mylnego. Tak naprawdę wciąż niewiele o nim wiemy. Jego tajemnice odkrywa przed nami Krzysztof Rugała, szef kuchni restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

- Czym tak naprawdę jest ryż?

- Ryż jest rodzajem kaszy.

- Na polskich półkach sklepowych stoi zazwyczaj kilka, może kilkanaście rodzajów. To dużo?

- Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda w sklepach pojawiają się różne jego "mutacje", jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.

- Jaki jest podstawowy podział?

- W zależności od kształtu ryż dzielimy na: długoziarnisty, średnioziarnisty i okrągłoziarnisty. Ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest suchy, a ziarno zachowuje swój kształt. Ryż średnio- i okrągłoziarnisty jest bardziej miękki. W Azji, gdzie jada się pałeczkami preferuje się ryż okrągłoziarnisty - ze względu na to, iż ziarna lepiej się wiążą i sprawiają mniej kłopotu przy nabieraniu ich pałeczkami do ust. Choć w wielu miejscach w Azji ryż je się też palcami.

- Warto sięgać po ryż?

- Oczywiście, że warto. Jest źródłem witamin (zwłaszcza z grupy B), soli mineralnych (fosfor, wapń, magnez, cynk, kobalt, mangan oraz fluor). W jego skład wchodzi także spora ilość łatwo przyswajalnego białka (zwiększa wchłanianie aminokwasów uczestniczących w budowie mięśni), którego jednak nie jest na tyle dużo, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik.

- Z czym smakuje najlepiej?

- Ryż często podaje się z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Znakomity jest do sałatek i deserów owocowych. U nas bardzo popularny jest w postaci risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Mąka ryżowa nadaje produktom lekką konsystencję.

- Czy może pan wskazać, który ryż jest najbardziej odpowiedni do konkretnych potraw?

- Ryż biały, ten który w naszej kuchni pojawia się zdecydowanie najczęściej, uzyskiwany jest w procesie przypominającym polerowanie ziarna. Naturalnie ryż występuje bowiem w postaci twardych ziaren, ukrytych w niejadalnej łupince. W wyniku pozbawienia ziarna tej łupiny, uzyskuje się ryż brązowy, który zawiera bogatą mieszankę składników odżywczych. Z uwagi na to, że ryż biały posiada dużo skrobi łatwo go rozgotować. Najczęściej jest wykorzystywany do dań słodkich - puddingów, zup mlecznych, z musem jabłkowym czy innych deserów.

Ryżowi basmati przypisywane są niezwykłe właściwości ze względu na jego pochodzenie. Gatunek ten wyodrębnił się na obszarach z charakterystycznym mikroklimatem i żyznymi glebami. Jak uważają znawcy, w miejscach jego uprawy dbano również o dostęp do krystalicznie czystej wody, która wzmaga niezwykły smak tego ryżu. Basmati występuje zarówno w odmianach białej, jak i brązowej. Posiada długie ziarna i jest wykorzystywany w kuchni indyjskiej. U nas stosuje się jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.

Ryż jaśminowy, który także na stałe zagościł na sklepowych półkach jest znacznie bardziej ekskluzywny od zwykłego białego. Pochodzi z Tajlandii i ceniony jest za delikatny aromat. Ziarna po ugotowaniu nie są zupełnie sypkie, zaś ich charakterystyczną cechą jest delikatny kwiatowy zapach. Doskonale komponuje się z daniami kuchni tajskiej, jest świetnym dodatkiem do wołowiny, kurczaka oraz owoców morza.

Ryż dziki - w rzeczywistości nie należałoby nazywać go ryżem, gdyż nie jest zbożem, tylko trawą. Stanowił podstawę wyżywienia Indian Ameryki Północnej. Sprzedawany jest sam lub zmieszany z białym ryżem. Z prostego pożywienia stał się składnikiem kuchni smakosza. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów. Jest produktem bezglutenowym. Nadaje się jako dodatek do potrawek z mięsem.

- Jak widać, wybór jest duży, ale być może nie trzeba korzystać ze wszystkich gatunków ryżu? Może wystarczy jeden?

- Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny ryż! Każdy z nich ma swoje przeznaczenie i wykorzystywany jest w zależności od rodzaju potraw, które gotujemy.

Marta Legieć

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany