Indyk na talerzu - wartości odżywcze i pyszne dania
Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Indyk nadal przegrywa z innymi rodzajami drobiu, chociaż jest łatwo dostępny, a dobrze przygotowany doskonale smakuje. Wymaga jednak pewnych umiejętności gotowania, ponieważ łatwo go przesuszyć - zwłaszcza piersi. Oto co warto wiedzieć o indyku i jak go podać w ciekawy sposób.
Mięso z indyka - co warto o nim wiedzieć?
Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Indyk nadal przegrywa z innymi rodzajami drobiu, chociaż jest łatwo dostępny, a dobrze przygotowany doskonale smakuje. Wymaga jednak pewnych umiejętności gotowania, ponieważ łatwo go przesuszyć - zwłaszcza piersi. Oto co warto wiedzieć o indyku i jak go podać w ciekawy sposób.
Wartości odżywcze indyka
Jak doprawić indyka?
Do indyka najlepiej pasuje klasyczna mieszanka przypraw, czyli sól, pieprz i drobno posiekany czosnek lub czosnek granulowany. Dzięki nim mięso zyskuje delikatny, lekko słodki smak. Uwaga! Czosnku nie należy przypalić, bo danie może zrobić się gorzkie.
Na eleganckie przyjęcia sprawdzi się marynata z orientalnych dodatków - sól i pieprz należy połączyć z miodem, sokiem z cytryny, curry i świeżym imbirem. Miód pod wpływem podgrzewania stworzy apetycznie wyglądającą glazurę, straci większość słodyczy i urozmaici mięso.
Ciekawą propozycją jest potraktowanie indyka, jak dziczyzny, poprzez dodanie do klasycznego połączenia liść laurowy i jałowiec. Wielbiciele pikantnych propozycji powinni wypróbować dodatku pieprzu kajeńskiego, słodkiej i ostrej papryki.
Kąski w migdałach
Składniki: 500 g piersi z indyka, 1 szklanka płatków migdałowych, pół szklanki mąki, 2 jajka, olej do smażenia, szczypta cayenne, świeżo zmielony pieprz, sól.
Przygotowanie: mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Delikatnie rozbić i doprawić. Na jeden talerz przesypać mąkę, na drugi wysypać pokruszone płatki, na trzeci wbić jajka z cayenne. Każdy kawałek obtoczyć w mące strząsając jej nadmiar, następnie zamoczyć w jajku, a na koniec obtoczyć w płatkach migdałowych. Mięso smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 5 minut z każdej strony. Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Pieczone klopsiki z indyka z papryką
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 łyża bułki tartej, 2 garście szpinaku, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki, szczypta ostrej papryki (opcjonalnie), 1 jajko, 1-2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: paprykę i szpinak umyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a szpinak posiekać. Warzywa połączyć z mięsem, bułką tartą, rozmąconym jajkiem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować klopsiki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny.
Grillowany indyk marynowany w papryce z camembert
Składniki: pierś z indyka, ostra i słodka papryka, plastry camembert, sosy do podania, np. barbecue i pomidorowy.
Przygotowanie: indyka zamarynować na sucho w paprykach, odstawić na kilka godzin. Mięso grillować na średnio rozgrzanym grillu, pilnować, aby nie było za suche. Podgrzać również ser camembert i podawać z mięsem oraz sosami.
Kotleciki z indyka z kukurydzą
Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku zielonego (może być również ok. 150 g rozmrożonego groszku), 1 bułka namoczona w mleku, sól, pieprz, 1 jajko. Do podania tzatziki lub sos czosnkowy.
Przygotowanie: mięso połączyć z odsączoną bułką, kukurydzą i zielonym groszkiem. Doprawić do smaku, wlać rozbełtane jajko i wymieszać. Uformować średniej grubości kotlety i ułożyć w parowarze. Gotować ok. 20 minut. Podawać sosem lub tzatzikami.
Burgery z indyka
Składniki: 600 g mielonego mięsa indyka, 1 cebula, 1/4 szklanki posiekanej kolendry, 1/2 rozmoczonej bułki, 1 jajko, 4 łyżki oleju, plasterki sera żółtego, 8 podłużnych plastrów ogórka, 4 bułki, sól i pieprz, 2 garście miksu sałat, sos jogurtowy z ziołami.
Przygotowanie: mięso wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą. Dodać odciśniętą bułkę i jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju. Bułeczki podgrzać, przekroić. Na każdej ułożyć plasterki sera, dodać sałatę, kotlet, ogórki, polać sosem i przykryć drugą częścią bułki. Można całość spiąć patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką. Wielbiciele ostrych smaków mogą dodać również marynowane papryczki chili.
Curry z indyka z zielonymi warzywami
Składniki: 300 g filetu z indyka, 1 papryka żółta, 1 cebula, 100 ml mleka kokosowego, 100ml śmietanki 30 proc., świeża kolendra, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki curry, pieprz czarny, sól.
Przygotowanie: indyka pokroić w kawałki, posypać curry, skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, paski papryki i szparagi, całość smażyć 3-5 minut. Wlać mleko kokosowe, śmietankę i gotować kilka minut ma wolnym ogniu. Pod koniec potrawę posypać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem.