Czereśnie z mięsem - oryginalne i pyszne połączenie

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni "Dzień Dobry TVN" Karina Zuchora przygotowała również pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami.

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni "Dzień Dobry TVN" Karina Zuchora przygotowała również pierś z gęsi w czereśniach.

Wątróbka z czereśniami

Składniki: 200 g wątróbki drobiowej, 200 g czereśni, 1 średnia cebula czerwona, 40 g masła, szałwia, olej do smażenia, pieprz i sól.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć cebulę, odłożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię z tłuszczem. Wrzucić na nią oczyszczoną i wysuszoną wątróbkę. Dodać wypestkowane i przekrojone na pół czereśnie. Do usmażonej cebuli dodać kilka listków szałwii.

Pierś gęsi w czereśniach

Składniki: ok. 600 g piersi gęsi ze skórą, 400 g czereśni, 2 średnie kapusty chińskie pak-choi, 1 mała cebula, kasza pęczak, 30 ml śmietany kremówki, czerwone wino np. merlot, 3 ząbki czosnku, 30 g masła, tymianek, 30 ml miodu, pieprz, sól.
Przygotowanie: pierś gęsi oczyścić i naciąć skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Wstawić kaszę zgodnie z instrukcją i gotować do momentu aż będzie sprężysta. Pierś smażyć zaczynając od strony skóry. Ok. 8 minut od strony skóry i ok. 2 minut od strony mięsa. Przygotować sos. Podsmażyć cebulę, a gdy będzie już złota zalać ją winem. Wrzucić wypestkowane, przekrojone na pół czereśnie. Zaciągnąć zimnym masłem, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażyć 1 centymetrowe plastry pak-choi z odrobiną czosnku. Łączyć go z ugotowaną kaszą pęczak, dodać śmietanę. Całość podsmażyć na patelni. Gotowy pęczak ułożyć na talerzu, na nim usmażoną pierś z gęsi i czereśniowy sos.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie