Panna cotta z Matcha i malinami
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki pudru z zielonej herbaty Matcha
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny w proszku
- maliny lub inne sezonowe owoce
W rondelku zagotuj mleko i śmietankę. Ściągnij z ognia, dodaj herbatę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę w proszku zalej 50 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Następnie dodaj do masy i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły - gdy masa zgęstniała, należy ją delikatnie podgrzać. Przelej masę do literatek i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj z malinami lub innymi sezonowymi owocami.
Podziel się opinią
Komentarze